K jesennému obdobiu neodmysliteľne patria mnohé tradičné suroviny a plodiny, napríklad tekvica, kapusta, zemiaky, jablká, hrušky a podobne. Aj preto som si do tohto mesačného testovania vybral typickú slovenskú surovinu, ktorá je mimoriadne zdravá a ktorú si mnohí z nás pripravujú aj doma. Nie vždy je to však praktické, a preto som sa pozrel na výrobky z obchodu. Tento mesiac je to kyslá kapusta.
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta má svoje silné zázemie vo všetkých častiach Slovenska. Pripravuje sa totiž v mnohých domácnostiach a viete si ju kúpiť v podstate na každom poriadnom trhovisku či v obchode. Najznámejšia je však asi na západe, konkrétne v obci Stupava, kde sa predáva najmä formou predaja z dvora ako Stupavské zelé, a dokonca, raz v roku jej patrí aj celý festival.
Kyslá kapusta je mimoriadne jednoduchá na prípravu, pretože na to stačia len dve ingrediencie: čerstvá biela kapusta a soľ. Z ďalších ingrediencií to môže byť ešte rasca. O všetko ostatné sa už postará kvasenie (fermentácia), ktorá premení čerstvú kapustu na mimoriadne zdravý a kvalitný produkt plný prospešných mikroorganizmov, ktoré sú dôležité pre náš mikrobióm.
Ako dopadlo testovanie?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)