Raňajky sú považované za kľúčové jedlo dňa. Niektorí ich vynechajú a začnú desiatou alebo rovno obedom, iní sa spoliehajú aj na rýchle spôsoby stravovania.
Cereálne lupienky či guličky sú rýchlou alternatívou na raňajky, ktorou zmiernime hlad na raňajky. Nie je však jedno, akým mliekom ich zalievame. Odborníčka na výživu varuje milovníkov raňajok pred vhodným výberom mlieka.
Na pultoch predajní nájdeme plnotučné, polotučné a nízkotučné (odstredené) mlieko. Ľudia, ktorí si dávajú mlieko s najnižším percentom tuku, by sa mali mať na pozore, píše Mirror.
Odborníčka vysvetlila rozdiely medzi mliekami, ktoré by sme mali popíjať popri prvom jedle dňa. Keďže raňajky sú často považované ako kľúčové jedlo, mnohí začleňujú do cereálií a teplých nápojov výdatnú dávku mlieka.
Búra mýty o mlieku
Uprostred tejto mliečnej dilemy, najmä pre tých, ktorí si vychutnajú mliečnu kávu, stoja pred rozhodnutím medzi variantami mlieka. Touto témou sa nedávno zaoberal Marian Garcia Martinez, lekárnik a odborníčka na výživu.
Na svojom živom instagramovom kanáli vniesla svetlo do ostrých kontrastov medzi trojicou mliečnych výrobkov. Vo videu začala s búraním mýtov o plnotučných mliečnych výrobkoch, ktoré sa predtým považovali za menej zdraviu prospešné kvôli obsahu nasýtených tukov.
„Tradične sa plnotučné mliečne výrobky považovali za najmenej zdravú možnosť, pretože obsahujú nasýtené tuky, no teraz vieme, že nie všetky nasýtené tuky sú rovnaké,“ spresnila na začiatku videa.
Poukazuje však na to, že nasýtené tuky v mlieku „nie sú také zlé, ako sa doteraz považovalo“. Vo svojom videu ilustruje rozhovor medzi dvoma jednotlivcami, pričom jeden z nich uviedol: „Čítal som etiketu a plnotučné mlieko má viac kalórií ako odstredené mlieko. Takže si myslím, že odstredené mlieko musí byť lepšie.“
Menej spokojní s odstredeným mliekom
Na čo odborníčka kontruje tým, že „kalórie si treba dať do kontextu“. Pokračuje: „Na začiatok, tento tuk v mliečnych výrobkoch má sýtiaci účinok, ktorý strácame s odstredeným mliekom.“
V podstate to, že sa cítime menej spokojní s odstredeným mliekom, nás môže viesť k väčšej konzumácii niečoho iného, vysvetlila Garcia Martinez. „Musíte mať na pamäti, že odstredené mlieko je menej chutné a niektorí ľudia nakoniec pridávajú cukor alebo ho ochucujú s inými potravinami,“ upresňuje.
V podstate, dať si jednu kávu s odstredeným mliekom nie je to isté ako dať si tri alebo štyri. „Ak pijeme veľa odstredeného mlieka, mohli by sme skonzumovať toľko kalórií, ako keby sme pili menej plnotučného mlieka,“ poznamenáva.
Nakoniec García zdôrazňuje, že vo výžive „nič nie je čierne alebo biele“ a pokiaľ ide o konzumáciu mlieka, všetko bude závisieť „od toho, čo chce človek dosiahnuť svojou stravou a aké ďalšie potraviny konzumuje počas dňa“.