Prenos vírusu vtáčej chrípky na ľudí je minimálny. TAKÉTO sú jej príznaky

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: FACEBOOK/Radio Expres, Adobe Stock, FOTO TASR/Jana Ďurašková

Vírus vtáčej chrípky, známy aj ako vírus H5N1 a iné subtypy, patrí do skupiny vírusov chrípky typu A. Tieto vírusy sú primárne zoonotické, čo znamená, že sa prenášajú medzi zvieratami, najmä vtákmi, ale môžu sa prenášať aj na ľudí. Avšak pravdepodobnosť prenosu na ľudí je minimálna.

Riziko prenosu vírusu vtáčej chrípky na širokú verejnosť ostáva nízke, avšak určité profesie, ako farmári, veterinári a pracovníci zapojení do likvidácie infikovaných vtákov, sú vystavené vyššiemu riziku. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na to upozorňuje na svojej webovej stránke. Urobil tak pre nedávne informácie, kde prípady vtáčej chrípky boli potvrdené v októbri na farme v Dvoroch nad Žitavou a v drobnochove v Modre.

Ako sa môžu ľudia nakaziť vtáčou chrípkou?

Prenos vírusu na človeka sa môže stať pri blízkom kontakte s infikovanými vtákmi, ich výkalmi, kontaminovanou krvou a orgánmi. Taktiež môžu predstavovať riziko vodné plochy, ktoré sú znečistené vírusom vtáčej chrípky. „Z toho dôvodu sa neodporúča kúpať sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých sa našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá,“ priblížil úrad.

Dôležitá je aj dôkladná tepelná úprava potravín. Potrava z hydiny a vajec by mala byť spracovaná tak, aby dosiahla minimálnu teplotu 70 stupňov Celzia, pričom vajcia by sa mali variť aspoň šesť minút. „Neodporúča sa konzumovať surové alebo nedostatočne tepelne upravené pokrmy z hydiny (vrátane vajec),“ upozornil.

Pri práci s mäsom a vajíčkami z hydiny je nevyhnutné často a dôkladne si umývať ruky. „Hydinu a vajcia skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín, používať oddelené náradie, riady a pomôcky, ako napríklad nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami,“ ozrejmil ÚVZ, ktorý zároveň aj radí hydinu rozmrazovať na podnose v chladničke a odstraňovať obaly, v ktorých bola zabalená.

Ak si niekto všimne uhynuté vtáctvo, úrad odporúča vyhnúť sa kontaktu s ním a so znečistenými predmetmi, ako sú povrch vajec alebo predmety v kuríne.

 „Čo najskôr nahlásiť informáciu o uhynutom vtáctve na telefónne číslo 112 alebo orgánom Štátnej ochrany prírody SR,“ odporučil s tým, že je dôležité dodržiavať odporúčania Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR a informovať ich v prípade zmeny správania sa hydiny.

Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým a uhynutým vtáctvom, by mali podľa ÚVZ sledovať svoj zdravotný stav. „V prípade vzniku príznakov chrípky a chrípke podobného ochorenia bezodkladne kontaktovať ošetrujúceho lekára,“ uzatvoril.

Aké sú u človeka príznaky ochorenia?

Vtáčia chrípka je vysoko infekčné ochorenie. Klinický priebeh u ľudí závisí od charakteristík vírusu a predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Zvyčajne sa začína horúčkou a kašľom, ktoré rýchlo prechádzajú do ochorenia dolných dýchacích ciest. Príznaky ochorenia horných dýchacích ciest sa však nemusia objaviť u všetkých pacientov. Ochorenie môže viesť aj k respiračnému zlyhaniu, náhlemu poškodeniu pľúc a zlyhaniu vnútorných orgánov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie