Medzi ľudmi sú obľúbené šaláty s rôznymi druhmi ovocia. Nie vždy však môže ísť o šťastnú voľbu. Dôvodom je predovšetkým to, že niektoré kombinácie nemusia robiť dobre vášmu tráveniu. Viete, ktoré sú to?
Portál Healthshots.com informuje o tom, že ovocné šaláty môžu pozdvihnúť hladinu vašej energie a dodať veľa vitamínov, avšak je potrebné zvoliť správne kombinácie. Niektoré kombinácie ovocia totiž môžu byť pre naše telo toxické. Nesprávna kombinácia viacerých druhov ovocia môže negatívne ovplyvniť náš tráviaci systém a tiež spôsobiť vážne chronické problémy, povedala výživová poradkyňa Swathi Reddy.
Melón sa nekombinuje
Odborníčka hovorí o tom, že melón nie je vhodné kombinovať s iným druhom ovocia. „Melóny by sa mali jesť iba s inými druhmi melónov. Majú vysoký obsah vody, takže v kombinácii s ovocím sa nemusia dobre tráviť,“ doplnila Reddy.
Banány, kivi a marhule
Banány sú obľúbeným ovocím, avšak neodporúčajú sa kombinovať s ovocím s vyšším obsahom bielkovín, ako sú sušené marhule, kivi, avokádo alebo černice. Kombinácia tohto ovocia v šalátoch môže byť nebezpečná a zaťažujúca hlavne kvôli ich zloženiu.
Kyslé a sladké ovocie
Poznáme aj kyslé a jemne kyslé ovocie, ako napríklad grapefurity, jahody, jablká, granátové jablká a broskyne. Tieto ovocia by sa nikdy nemali kombinovať so sladkým ovocím, ako sú banány alebo hrozno. Aj tieto kombinácie totiž môžu viesť k tráviacim problémom, nevoľnosti a bolestiam hlavy.
Citrón s papájou
Nebezpečná je i kombinácia citróna či jeho šťavy s papájou. Následkom môže byť anémia, prípadne nerovnováha hemoglobínu.
Ovocie a zelenina nejdú dokopy
Reddy varuje pred konzumáciou ovocia a zeleniny v rámci šalátov. Dôvodom je to, že vysoký obsah cukru v ovocí môže brániť tráviacemu procesu zeleniny.