fbpx

Monetov obraz v Štokholme zostal po proteste aktivistiek nepoškodený

TASR/AP

Obraz slávneho francúzskeho impresionistického maliara Claudea Moneta, na ktorý švédske klimatické aktivistky rozotreli farbu, nebol poškodený. Vo štvrtok to oznámilo parížske Musee d’Orsay, ktoré dielo vlastní. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Dve environmentálne aktivistky v stredu rozotreli červenú farbu na obraz s názvom Umelcova záhrada v Giverny z roku 1900, vystavený vo švédskom Národnom múzeu v Štokholme, a rukami sa prilepili k ochrannému sklu. Švédska polícia obe ženy zatkla.

„Na obraze nevznikli žiadne škody,“ povedal novinárom riaditeľ múzea Christophe Leribault. Dielo, ktoré je súčasťou výstavy s názvom Záhrada, podľa neho preskúmali reštaurátori z oboch múzeí.

K zodpovednosti za tento čin sa prihlásila organizácia Obnovme mokrade, ktorá zverejnila videozáznam z celej protestnej akcie. Obe aktivistky, zdravotnú sestru a študentku rovnakého odboru, zachytáva, ako po obraze rozotierajú farbu, prilepia sa k nemu rukami a následne kričia rôzne heslá.

Helen Wahlgrenová, hovorkyňa organizácie Obnovme mokrade, pre AFP povedala, že na následky klimatickej katastrofy, ktorá je zároveň aj „krízou zdravotníctva“, už teraz zomierajú milióny ľudí. Samotná organizácia tvrdí, že „nádherné záhrady, ako tá na Monetovom obraze, budú už čoskoro len vzdialenou spomienkou“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie