Jeseň patrí obdobiu tekvíc. Okrem toho, že ide o chutnú zeleninu, je aj superzdravá a ukrýva v sebe množstvo prospešných látok i vitamínov.
„Okrem vitamínov A, B, C a E obsahuje minerálne látky, ako sú draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, fosfor a meď. Obsahuje kyselinu listovú, betakarotén a antioxidanty,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.
Zdravými a prospešnými pre organizmus sú podľa jej slov aj tekvicové semienka. Sú zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, selénu, zinku, ale aj tryptofánu, ktorý vplýva na hladinu serotonínu. „Olej, ktorý sa získava z tekvicových semien, posilňuje imunitný systém a má blahodarné účinky na organizmus,“ dodala odborníčka.
Podotkla, že keďže olej upokojuje nervový systém, jeho pravidelná konzumácia zlepšuje náladu znížením stresového hormónu v tele. Doplnila, že takisto telu dodáva potrebné minerály a vitamíny, ako sú vitamín E, B1, B2, B6, zinok a selén.