Vysoké Tatry čaká sezónna uzávera. Na túry ostávajú posledné dni

Vysoké Tatry, Sliezsky dom (Zdroj: hikemates.com, sliezskydom.sk

Vo Vysokých Tatrách vedú turistické chodníky na deväť štítov a ďalšie značkované trasy prechádzajú cez vysokohorské sedlá. Turisti majú ešte posledných pár dní, aby si užili výhľady z najvyšších vrcholov. 

Chodníky na štíty a do vysokohorských sediel na zimu a jar už čoskoro zatvárajú preto, že je to bezpečnejšie pre ľudí a chránia tým svištie kolónie a čriedy kamzíkov, píše portál Správy STVR. Sezónna uzávera vo Vysokých Tatrách je dôležitým opatrením, ktoré sa zaviedlo kvôli ochrane prírodných zdrojov a umožnilo regeneráciu ekosystémov.

“Akonáhle do jeho prostredia vstupuje človek, uberá mu z jeho životného prostredia a pri zníženom prijme potravy ho môže každý pohyb navyše stáť život,“ ozrejmil odborný referent Správy TANAP-u Slavomír Juraško. Jediným vrcholom, ktorý je možné navštíviť aj počas uzávery je Predné Solisko.

“Rozhodli som sa, že aspoň toto jedno miesto ponecháme. Je to krátky výstup, dá sa absolvovať bezpečne a človek tam nevstupuje hlbšie do vysokohorského prírodného prostredia,“ uviedla hovorkyňa Správy TANAP-u Nina Obžutová.

Na poľskej strane Tatier však zimnú uzáveru nemajú, u nás pokračuje s menšími obmenami aj po prijatí nového návštevného poriadku. Tatranská príroda však ponúka množstvo iných možností na objavovanie aj počas uzávery. Mnohé z turistických atrakcií sú stále prístupné v nižších častiach našich veľhôr.

Vysokohorské prostredie pre turistov uzavrú 1. novembra na sedem nasledujúcich mesiacov, uzávera skončí 1. júna 2025. Podľa nového návštevného poriadku bude neprístupný aj obľúbený prechod cez sedlo pod Ostrvou. Všetky zmeny nájdu návštevníci na webe Správy TANAPu.

Pre ochranu prírody je dôležité, aby sa návštevníci riadili pokynmi a rešpektovali uzávieru. Týmto spôsobom prispievajú k dlhodobej udržateľnosti a zachovaniu jedinečného ekosystému Vysokých Tatier.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie