Vznik Československa bol základom našej slobody. Rozdeľujú nás politické vyhlásenia, povedal Pellegrini

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 106. výročia vzniku Československej republiky (ČSR) na Vajanského nábreží v Bratislave v pondelok 28. októbra 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jakub Kotian

Vznik Československa v roku 1918 bol základom slobody aj pre Slovákov a zároveň základným kameňom budúceho samostatného štátu. Pri príležitosti 106. výročia vzniku Československa to povedal slovenský prezident Peter Pellegrini. Vzťahy medzi Českou republikou a Slovenskom, ktoré poznačilo rozhodnutie českej vlády pozastaviť medzivládne konzultácie s Bratislavou, by podľa Pellegriniho nemali narúšať nedorozumenia či vyhlásenia politikov.

„Možno predtým prevládal názor, že to bolo skôr rozhodnutie Prahy alebo Čechov. Potrebovali sme moment, aby sme získali viac sebavedomia, aby sme sa viac emancipovali a pochopili, že aj toto je dôležitý úspech našich dejín,“ povedal Pellegrini. Spolu s českým veľvyslancom na Slovensku Rudolfom Jindrákom položil vence k pamätníkom československej štátnosti a spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika.

„Je veľká škoda, že naša demokratická časť dejín trvala len veľmi krátko a bola prerušená ďalšou svetovou vojnou. Po nej sme čakali desaťročia na život v demokratickom štáte. Celé toto úsilie vyvrcholilo 1. januára 1993, keď sme sa mohli tešiť zo vzniku samostatnej Slovenskej republiky,“ povedal Pellegrini.

GALÉRIA

Až v roku 2020 slovenský parlament rozhodol, že výročie vzniku Československej republiky sa bude pripomínať ako štátny sviatok. Na rozdiel od Českej republiky však tento deň zostal na Slovensku bežným pracovným dňom.

Podpredseda NR SR Peter Žiga, ktorý je poverený vedením parlamentu, dnes označil vznik ČSR za veľký krok pre Slovensko. „Od čias Veľkej Moravy sme nemali vlastný územný celok. Samorealizácia nášho národa bola možná, to je pozitívna časť našej histórie,“ povedal Žiga, ktorý si rovnako ako Pellegrini pripomenul výročie vzniku Československej republiky položením vencov.

Politici sa menia, národy zostávajú

Podľa slovenského prezidenta nedorozumenia či vyhlásenia politických predstaviteľov nemôžu zatieniť bratský charakter vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskom.

„Národy budú existovať ešte desaťročia a stáročia, politici sa menia. Vzťahy niekedy kopírujú aktuálne nálady v politických stranách a vládach. My sme boli príkladom pre celý svet, ako sa dva spriatelené národy môžu pokojne rozdeliť, založiť si vlastné štáty a napriek tomu zostať trvalo prepojené,“ povedal Pellegrini.

V marci český kabinet prerušil medzivládne konzultácie so Slovenskom pre rozdielne názory na kľúčové otázky zahraničnej politiky. Tie sa prejavujú najmä vo vzťahu k Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej invázii. Súčasná slovenská vláda premiéra Roberta Fica po nástupe do funkcie na jeseň minulého roka zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob.

„Úlohou politikov je počúvať ľudí. Myslím si, že ani Česi, ani Slováci nechcú, aby sme mali zlé vzťahy. Nemali by sme sa nechať rozdeliť nejakou otázkou medzinárodného charakteru,“ povedal Jindrák.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský minulý víkend povedal, že čas na obnovenie medzivládnych konzultácií so Slovenskom ešte nenastal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie