Klasickej káve konkuruje bezkofeínová. TAKÉTO má benefity

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Milovníci kávy nemôžu deň začať bez šálky čerstvo namletej kávy. Trh ponúka aj alternatívu v podobe bezkofeínovej kávy. Ktorá šálka prináša výhody pre organizmus?

Ľudia často pijú kávu pre jej povzbudzujúce účinky a bohatú, výraznú chuť. Teplý nápoj si môžu vychutnať ľudia aj bez kofeínu, ktorý poskytuje zážitok bez jeho silných účinkov oproti bežnej káve, pričom prírodné látky podporujú bdelosť.

Keďže kofeín môže vyvolať nervozitu, úzkosť alebo žalúdočnú nevoľnosť, bezkofeínový variant je preferovanou voľbou pre tých, ktorí sú citliví na túto látku, informuje portál health.com.

Prospešné látky klasickej kávy

Kofeín sa môže v tele udržiavať celé hodiny, takže jeho bezkofeínová verzia je vynikajúcim výberom pre neskoré popoludnie alebo večer, aby sa zabránilo narušeniu spánku. Bezkofeínová káva má vo všeobecnosti v porovnaní s bežnou tenšiu a menej robustnú chuť.

Bežná káva aj káva bez kofeínu obsahujú prospešné fytonutrienty, najmä polyfenoly, ktoré sa považujú za dobré pre vaše srdce a môžu predchádzať chorobám.

Hoci sa káva bez kofeínu spracováva z tých istých zŕn – najčastejšie arabiky alebo robusty – pred pražením prechádza ďalším procesom na odstránenie väčšiny kofeínu zo surových (zelených) kávových zŕn. Pražením sa zrnko pripraví na varenie, čím sa zvýrazní jeho prirodzená chuť a aróma.

Je alternatíva ideálnou voľbou?

Dekofeinácia môže oslabiť chuť zrna, výsledkom čoho je zápar, ktorý môže chutiť plochejšie alebo menej robustne. Pri tradičných metódach sa surové kávové zrná naparujú, aby sa uvoľnil kofeín. Chemické rozpúšťadlo, ako je etylacetát alebo dichlórmetán (metylénchlorid), sa potom aplikuje na zrnko, aby sa extrahoval kofeín. Potom sa zahrieva, aby sa odparila vlhkosť spolu s rozpúšťadlom.

Zatiaľ čo väčšina rozpúšťadla sa počas tohto procesu odstráni, niektorí ľudia sa obávajú potenciálnych chemických zvyškov. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) vyžaduje, aby hladiny zvyškov chemických rozpúšťadiel v káve bez kofeínu nepresiahli 0,001 %.

Alternatívnou metódou je namáčanie horúcou vodou na rozpustenie kofeínu. Táto metóda sa považuje za bezpečnejšiu, pretože rozpúšťadlo nepreniká do kávového zrna.

Káva bez kofeínu obsahuje určité množstvo kofeínu, ale vo veľmi minimálnom množstve – zvyčajne nie viac ako 0,1 % zrna (v porovnaní s 1,5 – 2 % v bežných kávových zrnách). Procesom bez kofeínu sa odstráni asi 97 % kofeínu.

Bežná káva obsahuje 72 miligramov kofeínu na porciu, zatiaľ čo rovnaké množstvo kávy bez kofeínu obsahuje menej ako 3 miligramy kofeínu. Horná hranica príjmu kofeínu je 400 miligramov denne (menej pre tehotné ženy či jednotlivcov), aby ste sa vyhli potenciálnym vedľajším účinkom, ako sú:

  • Nervozita
  • Úzkosť
  • Búšenie srdca
  • Závraty
  • Nespavosť
  • Žalúdočné ťažkosti
  • Závažnejšie komplikácie môžu zahŕňať záchvaty, halucinácie a arytmie (nepravidelný srdcový tep)

Výhody a nevýhody kofeínovej kávy

Konzumácia mierneho množstva kofeínovej kávy (2-3,5 šálky denne) je spojená so zníženým rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin, ktorá zahŕňa stavy ako cukrovka 2. typu, srdcové choroby, rakovina a neurologické (mozgové) poruchy.

Ďalšie potenciálne výhody môžu zahŕňať nižší výskyt dny, obličkových kameňov a pečeňových komplikácií. Káva je tiež spojená so zvýšeným sústredením, rýchlejším reakčným časom a lepšou koncentráciou – predovšetkým vďaka obsahu kofeínu.

Mnohé štúdie naznačujú, že konzumácia kávy môže byť prevenciou väčšiny druhov rakoviny, avšak môže zvýšiť riziko rakoviny žalúdka alebo hrubého čreva.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie