Riziková brigáda cez internet: Mladí za peniaze robia podpaľačské útoky na kľúčovú infraštruktúru Ruska

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP, Freepik

Rusko aj Ukrajina sa stretávajú s mladistvými, ktorí útočia na vojenské objekty aj na dôležité prvky civilnej infraštruktúry. Sľúbenú za to totiž majú tučnú finančnú odmenu. Pri útoku riskujú svoje zdravie, život a slobodu.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 sa zvýšil počet podpaľačských útokov mladistvých najmä na železničnú infraštruktúru a armádu v Rusku.

Úrady tvrdia, že mladí ľudia sú poverení vykonávaním takýchto operácií „proukrajinskými manipulantmi“ na sociálnych sieťach, prevažne cez Telegram, informuje Deutsche Welle.

Peniaze pre mladých za podpaľačstvo

Spúšťačom sú QR kódy, vďaka ktorým sa nakontaktujú na neznámu osobu a tá mladým sľúbi peniaze za uskutočnenie týchto útokov. Podľa medializovaných informácií sa podobné letáky našli vo viacerých ruských regiónoch vrátane Volgogradu, Voroneže a Riazane.

Chat sa začal automatickým pozdravom „Bot pre školákov, ktorí potrebujú peniaze“. Za podpaľačské útoky boli ponúknuté tieto sumy: 5 000 USD (4 600 eur) za zničenie helikoptéry, 10 000 USD (9 250 eur) za zničenie lietadla, 3 000 USD (2 770 eur) za likvidáciu transformátora a 4 000 USD (3 700 eur) za elektrické vedenie.

Partner sa v chate hneď spýtal, odkiaľ žiak pochádza a aké „predmety“ sú v jeho blízkosti. Za zničenie vojenského vybavenia s videom ako dôkaz jednotlivec dokonca sľúbil mladíkovi 150 000 dolárov (138-tisíc eur) vyplatených z kryptopeňaženky na ľubovoľný bankový účet.

Okrem toho dostali mladíci v chate presné pokyny, ako možno objekt zničiť pomocou benzínovej nádoby. Terčom na uskutočnenie útokov sú mladí ľudia z toho dôvodu, že ak ich zatkla polícia, nehrozí im „skutočný trest“.

Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý tvoria ruskí občania strojaci na strane Ukrajiny, predstavuje na svojom kanáli Telegram niekoľko videí, ktoré ukazujú sabotážne činy proti ruskému železničnému systému. Portál DW urobil rozhovor s členom danej skupiny, ktorý trval na tom, aby zostal v anonymite.

Povedal, že účasť neplnoletých a amatérov na sabotáži je v rámci skupiny kontroverznou otázkou. „Profesionál je dobre pripravený a vie, do čoho ide,“ povedal.

Povedal však, že ľudia, ktorí verbujú mladistvých, to považujú za lacný a výhodný spôsob na rýchle dosiahnutie cieľov. Navrhol, že kanály Telegram by mohli využívať aj agenti tajných služieb na zachytenie mladých ľudí. Projekt OVD-Info uvádza, že od začiatku invázie bolo v Rusku odsúdených za sabotáž najmenej 28 ľudí. Podľa ruských zákonov môžu byť za takéto prípady odsúdené osoby staršie ako 16 rokov na 10 až 12 rokov odňatia slobody.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie