VIDEO: Sahara sa zazelenala po nezvyčajne výdatných dažďoch. Oblasť zápasila s najhorším suchom

V juhovýchodnej púšti Maroka vytúžený lejak zapríčinil, že sa na miestach suchých dún objavil jazerá a rybníky. Zrážky po dlhých rokoch oživili oblasť, pričom miestni obyvatelia a turisti to vítajú ako dar z nebies. Foto: reprofoto/YouTube/https://www.youtube.com/watch?v=w3e3ikEbhsc

Výdatné zrážky sa objavili na nezvyčajnom mieste. Piesčité duny zaliala voda a nielen obyvatelia sa tešia, keďže ich oblasť a poľnohospodárstvo ohrozovalo dlhodobé sucho.

V juhovýchodnej púšti Maroka vytúžený lejak zapríčinil, že sa na miestach suchých dún objavil jazerá a rybníky. Zrážky po dlhých rokoch oživili oblasť, pričom miestni obyvatelia a turisti to vítajú ako dar z nebies.

Neúrodná oblasť ožila

V Merzouge, turistickom mestečku asi 600 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Rabat, sú teraz kedysi vyprahnuté pieskové duny posiate rybníkmi a jazerami, uvádza portál Voice of America.

„Sme neskutočne šťastní z nedávnych dažďov,“ povedal Youssef Ait Chiga, miestny turistický sprievodca, ktorý vedie skupinu nemeckých turistov k jazeru Yasmina, ktoré sa nachádza medzi dunami v Merzouge. Ďalší turistický sprievodca Khalid Skandouli povedal, že dážď prilákal do turistickej oblasti ešte viac návštevníkov, ktorí sa teraz obzvlášť túžia stať svedkami tejto zvláštnej premeny.

Francúzska turistka a pravidelná návštevníčka regiónu povedala, že zrážky prišli ako „požehnanie z neba“. „Púšť sa opäť zazelenala, zvieratá majú opäť potravu a rastliny a palmy opäť ožili,“ povedala.

Miestni obyvatelia tvrdia, že povodie bolo takmer 20 rokov neúrodné. Tento september však prívalové dažde vyvolali v južných častiach Maroka záplavy, ktoré si podľa úradov vyžiadali najmenej 28 obetí.

Zriedkavé silné dažde prichádzajú v čase, keď severoafrické kráľovstvo zápasí s najhorším suchom za takmer 40 rokov, čo ohrozuje jeho kľúčový sektor poľnohospodárstva. Podľa októbrovej správy Generálneho riaditeľstva pre meteorológiu bol minulý rok v Maroku najsuchším za posledných 80 rokov, pričom zrážky klesli o 48 %. Susedné Alžírsko zažilo začiatkom septembra podobné dažde a záplavy, pri ktorých zahynulo šesť ľudí.

Extrémne prejavy počasia

Podľa World Resources Institute, neziskovej výskumnej organizácie, krajiny severnej Afriky v súčasnosti patria medzi oblasti s najväčším nedostatkom vody na svete. Meteorologická agentúra kráľovstva označila nedávne mohutné zrážky za výnimočné.

Pripisuje to nezvyčajnému posunu intertropickej zóny konvergencie, rovníkovej oblasti, kde sa stretávajú vetry zo severnej a južnej pologule, čo spôsobuje búrky a výdatné zrážky.

„Všetko nasvedčuje tomu, že ide o znak klimatických zmien,“ povedala pre agentúru AFP marocká klimatická vedkyňa Fatima Driouech. „Je však priskoro povedať to definitívne bez dôkladných štúdií.“

Odborníci tvrdia, že klimatické zmeny spôsobujú, že extrémne prejavy počasia, ako sú búrky a suchá, sú čoraz častejšie a intenzívnejšie. Na juhu Maroka dažde pomohli čiastočne naplniť niektoré nádrže a doplniť podzemné vody. Aby sa však tieto úrovne výrazne zvýšili, odborníci tvrdia, že dažde by museli pokračovať dlhší čas.

Zvyšok krajiny stále zápasí so suchom, ktoré prevláda už šiesty rok za sebou a ohrozuje poľnohospodársky sektor, ktorý zamestnáva viac ako tretinu marockej pracovnej sily.

Jean Marc Berhocoirigoin, 68-ročný francúzsky turista, povedal, že bol prekvapený, keď zistil, že jazero Yasmina sa naplnilo vodou. „Cítil som sa ako dieťa na Vianoce ráno. Nenaskytol sa mi takýto pohľad už 15 rokov.“

Voda sa vrátila aj do iných púštnych oblastí, ako je Erg Znaigui, asi 40 kilometrov južne od Merzougy. Marocká meteorologická agentúra minulý týždeň uviedla, že takéto lejaky by mohli byť čoraz častejšie, „čiastočne spôsobené klimatickými zmenami, keďže sa intertropická zóna konvergencie posúva ďalej na sever“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie