Viete, prečo sa citróny predávajú v ŽLTÝCH sieťkach? O tomto ste asi NETUŠILI

Citrón. Zdroj: Freepik

Určite si sa už mnohokrát ocitol v supermarkete a premýšľal nad rôznymi vecami. Napríklad, prečo sa uhorky predávajú jednotlivo zabalené. Vedel si, že aj keď sa to na prvý pohľad nezdá logické, má to svoj význam? Takéto balenie nielenže zvyšuje ich odolnosť voči fyzickému poškodeniu, ale plastový obal tiež predlžuje ich trvanlivosť, a to takmer dvojnásobne. Ak sa takto podarí zachrániť aspoň 1 % uhoriek, je to šetrnejšie k životnému prostrediu než ich vyhadzovanie.

Ale poďme sa pozrieť na ďalšiu zaujímavú tému: prečo sú citróny balené v žltej (a niekedy aj zelenej) sieťke. Aký to má význam?

Prečo sa citróny balia do žltej sieťky?

Hneď na začiatku ti odhalíme, že pestovatelia citrónov nemajú žlté sieťky bezdôvodne.  Informuje portál vedelisteze.sk. Možno si myslíš, že sú lacnejšie na výrobu, ale nie je to pravda. Nie je to otázka úspory. Hlavným dôvodom je psychológia a snaha predať čo najviac citrónov.

Určite si už mnohokrát v obchode vzal do ruky ovocie, ktoré bolo napríklad mierne poškodené alebo malo iné nedostatky, a potom si ho vrátil späť do regálu. Robí to väčšina z nás. Žltá sieťka má však za cieľ presvedčiť ťa, že ovocie nie je poškodené, aj keď môže mať nejaké nedokonalosti. Ide o optickú ilúziu. Predajcovia manipulujú s tvojou mysľou a tým, ako tvoj mozog vníma farby. Keď si vonku a chceš zapôsobiť na svoje okolie, je dobré sa farebne zladený.

Podobným spôsobom pôsobia aj pestovatelia citrónov. Keď sú žlté (a často aj zelené) citróny umiestnené do žltej (alebo zelenej) sieťky, vyzerajú menej poškodené a sviežejšie. Inými slovami, citróny v žltej sieťke pôsobia kvalitnejšie.

Tento efekt sa vyskytuje aj pri iných druhoch ovocia, ako sú pomaranče, ktoré pestovatelia balia do červených sieťok. Tento jav sa odborne nazýva „ilúzia konfiet“. V psychológii sa týmto pojmom označuje stav, kedy je ľudský mozog oklamaný farebnými vzormi, svetlom alebo inými podobnými podnetmi.

Zakrytie vád citróna

Ako sme už spomenuli, výrobcovia touto taktikou maskujú drobné nedostatky na ovocí. Dobrým príkladom je, keď si predstavíš hnedé auto, ktoré sa poškodilo pri kontakte s iným hnedým autom.

Na poškodenom aute nebude vidieť hnedý lak tak výrazne, ako keby doň narazilo biele auto. Žltá sieťka dokáže skryť nedokonalosti na citróne.

Miernu zmenu farby, v tomto prípade napríklad drobný fľak, na prvý pohľad jednoducho neuvidíš. Zdroj: Reprofoto/Vedelisteze.sk
Mimochodom, všimol si si, že na fotke vyššie sa pozeráš na ten istý citrón, ktorý si videl pred malou chvíľou, a ktorý má hnedý fľak pri stonke? Ak nie, tak to je dôkaz, že „ilúzia konfiet“ skutočne funguje. Zdroj: Reprofoto/Vedelisteze.sk

Mimochodom, všimol si si, že na fotke vyššie sa pozeráš na ten istý citrón, ktorý si videl pred chvíľou, a ktorý má hnedý fľak pri stonke? Ak nie, je to dôkaz, že „ilúzia konfiet“ skutočne funguje.

Samozrejme, baliť citróny do sieťky má aj ďalšie praktické výhody. Keďže ovocie je zabalené v sieťke, čerstvý vzduch má k nemu prístup, čo pomáha predlžovať jeho čerstvosť a znižuje riziko vzniku plesní. Okrem toho je prenášanie citrónov v sieťke oveľa jednoduchšie ako inými spôsobmi, napríklad v sáčku, ktorý sa môže ľahko poškodiť alebo prederaviť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie