Česko ešte neobnoví rozhovory so Slovenskom: Nenadišiel čas, hovorí minister zahraničných vecí

Rokovanie ministrov zahraničných vecí 18. júna 2024. Vľavo český minister zahraničia Jan Lipavský, vpravo slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Podľa českého ministra zahraničia Jána Lipavského ešte nenastal správny čas na obnovenie medzivládnych konzultácií so Slovenskom. Zdôraznil, že rozhodnutie o obnovení konzultácií musí byť výsledkom dohody medzi premiérmi oboch krajín, čo uviedol v diskusnej relácii Partie Terézie Tománkovej.

Podpredseda hnutia ANO Radek Vondráček kritizoval zrušenie konzultácií a označil ho za „hlúpe gesto“. Česká vláda totiž v marci prerušila konzultácie kvôli rozdielnym postojom v zahraničnej politike, najmä vo vzťahu k situácii na Ukrajine, uvádza denník SME.

Lipavský poznamenal, že spolupráca medzi oboma krajinami zostáva intenzívna, ako dokazuje jeho návšteva Bratislavy v júni alebo spoločná návšteva prezidentov v americkej Iowe v septembri. Dodal, že očakávania od vrcholových predstaviteľov sú možno vyššie, než je aktuálne reálne, a praktické záležitosti sa riešia na iných úrovniach.

Vondráček počas diskusie uviedol, že rušenie konzultácií bolo zbytočné a môže oslabovať vzťahy medzi Českom a Slovenskom. Zdôraznil potrebu rešpektovať rôzne názory v zahraničnej politike a vyjadril sa, že Česko by malo byť otvorené dialógu. Lipavský na jeho poznámky reagoval odmietavo a dodal, že tvrdenia o „narušovaní vzťahov“ so Slovenskom sú nesprávne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie