Voľby v Gruzínsku vyhrala proruská strana, opozícia odmieta uznať výsledky

Gruzínska volebná komisia potvrdila víťazstvo proruského Gruzínskeho sna na čele s oligarchom Bidzinom Ivanišvili, (vpravo). Zdroj: TASR/AP

Víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku sa stala vládna strana Gruzínsky sen. Gruzínska volebná komisia výsledok potvrdila s tým, že po sčítaní všetkých hlasov získala proruská vládna strana viac ako 54 percent. Opozícia však výsledok neuznáva.

Výsledky volieb sú sklamaním pre prozápadne orientovaných Gruzíncov, ktorí dúfali v úspech opozičných strán, uviedla agentúra Reuters. Opozičné strany už v sobotu večer vyhlásili, že výsledky neprijímajú, keď sa ukázalo, že voľby vyhrala proruská strana Gruzínsky sen.

Politici a médiá už pred voľbami hovorili o hlasovaní ako o rozhodovaní medzi Európou a Ruskom. Prozápadná prezidentka Salome Zurabišviliová nazvala voľby rozhodnutím medzi „európskou budúcnosťou a ruskou minulosťou“, zatiaľ čo zakladateľ Gruzínskeho sna, miliardár Bidzina Ivanišvili, varoval pred tým, že Gruzínsko by mohlo byť zatiahnuté do vojny na Ukrajine. Gruzínsko má približne 3,7 milióna obyvateľov.

Gruzínsko patrilo medzi postsovietske krajiny s výrazným západným zameraním. Avšak vzťahy so Západom sa výrazne ochladili po tom, čo Rusko začalo inváziu na Ukrajinu vo februári 2022.

Gruzínska vláda odmietla zaviesť sankcie proti Rusku a rétorika strany Gruzínsky sen nadobudla proruský tón. Opozícia a západné krajiny obviňujú vládnucu stranu z postupného zavádzania autoritárskej politiky podobnej tej v súčasnom Rusku, píše denník SME.

Gruzínsko je zároveň kandidátskou krajinou na členstvo v EÚ, avšak dvadsaťsedmička kvôli krokom gruzínskej vlády prístupový proces pozastavila.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie