Hádka kvôli novej štátnej hymne: Nvotová sa obula do Rózsu, ostro skritizovala spoluprácu s ministerstvom

Na snímke herečka a speváčka Dorota Nvotová a slovenský dirigent Oskar Rózsa. Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský, REPROFTO YOUTUBE/Grotrian

Diskusia o správnom znení slovenskej hymny „Nad Tatrou sa blýska“ opäť ožila. 41-ročná Dorota Nvotová vyjadrila svoj nesúhlas s 50-ročným Oskarom Rózsom a jeho spoluprácou s Ministerstvom kultúry na novom aranžmáne slovenskej hymny vo svojom blogu.

Slovenská herečka a speváčka Dorota Nvotová je známa svojou otvorenosťou a odvážnymi názormi, čo opäť potvrdila svojím komentárom ohľadom Oskara Rózsu a jeho práce na novej podobe slovenskej hymny.

Nvotová sa vo svojom blogu otvorene postavila proti Oskarovi Rózsovi a jeho spolupráci s Ministerstvom kultúry na novom aranžmáne slovenskej hymny. Jej kritika sa zameriava nielen na samotný projekt, ale aj na to, ako táto spolupráca môže ovplyvniť kultúrnu obec, ktorá je v súčasnosti v napätí s vedením ministerstva.

Zrada voči kultúrnej obci

V úvode poznamenala, že Oskar Rózsa, ktorý dostal nové aranžmá na starosť, je skvelý hudobník. Verí, že bude nové spracovanie hymny výborné. Avšak zároveň dodala, že si nemyslí, že je pre tento krok správny čas. „Pretože slovenská kultúrna scéna krváca v dusivom objatí pani hlásateľky a jej šéfa Machalu,“ uviedla Nvotová vo svojom blogu s tým, že umelci, ktorí sa rozhodnú s ministerkou spolupracovať, podkopávajú kultúrny štrajk svojich kolegov.  Zmienila sa aj o tom, že Oskar Rózsa za svoju prácu na prerábke slovenskej hymny získa značný finančný honorár.

„Je v poriadku zobrať si od štátu štedrý honorár za kvalitne odvedenú prácu na štátnej hymne. Nie je to v poriadku, keď sa to deje v situácii, keď celá scéna kľačí na kolenách, ministerka prepúšťa a vyhadzuje ľudí z inštitúcií, ako sa jej páči, a celému sektoru hrozí totálna politizácia, ideologická diktatúra a kolaps.“ V tejto súvislosti zdôraznila aj ekonomické ťažkosti bežných ľudí, keď spomenula vysoké ceny potravín a rastúcu chudobu.

Hudobníčka vníma Rózsovu spoluprácu s ministerstvom ako zradu voči kultúrnej obci, ktorá sa snaží hájiť svoje záujmy a hodnoty. V súčasnosti, keď mnohí umelci vyjadrujú nesúhlas s politikou ministerstva pod vedením Martiny Šimkovičovej.

Padli poriadne ostré slová

Oskar Rózsa sa rozhodol reagovať na kritiku Doroty Nvotovej prostredníctvom videa, kde vysvetlil svoje motivácie a ciele pri práci na novom aranžmáne slovenskej hymny. Vo svojom vyjadrení zdôraznil, že projekt plánoval dlhodobo a jeho úmyslom je priniesť kvalitné umelecké spracovanie, ktoré by malo pozitívne ovplyvniť vnímanie hymny.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie