Odhaľte mýty o chemickom zložení pečiva: Ako je tomu naozaj

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Jeswin Thomas, Wikimedia Commons/Maksym Kozlenko

Na sociálnych sieťach sa objavil kontroverzný plagát v češtine, ktorý kritizuje kvalitu súčasných rožkov. Podľa neho prešla receptúra „klasických a poctivých rožkov“ výraznými zmenami za posledné tri desaťročia, a dnes vraj obsahujú „len samú chémiu„. Píšu o tom aj spravy.rtvs.sk. 

Redaktorka Petra Strižková z Overovne Rádia Slovensko spolu s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu sa rozhodli preskúmať, či je tento hoax pravdivý.

Pôvod plagátu siaha do obdobia spred piatich rokov a vychádza z ešte staršieho článku, ktorý analyzoval zloženie rožkov. V skutočnosti obsahujú iba niekoľko základných zložiek, pričom mylné číslo 30 prísad vzniklo kvôli tzv. zlepšovaciemu prípravku. Ten zahŕňa emulgátor, enzýmy, regulátor kyslosti a múku, no tieto látky tvoria menej ako jedno percento z celkovej hmotnosti rožka.

Podľa staršieho článku sa tieto prísady uvádzajú aj v minimálnych množstvách, ktoré môžu byť prítomné len v stopovom množstve, ale ich označenie je vyžadované zákonom.

Projekt Hoaxy a podvody poukazuje na fakt, že rožky v supermarketoch väčšinou pochádzajú od miestnych pekární, pričom ich presné zloženie je verejne dostupné na webstránkach týchto pekární. Informácia o 30 prísadách je teda zveličená a neodráža realitu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie