Na sociálnych sieťach sa objavil kontroverzný plagát v češtine, ktorý kritizuje kvalitu súčasných rožkov. Podľa neho prešla receptúra „klasických a poctivých rožkov“ výraznými zmenami za posledné tri desaťročia, a dnes vraj obsahujú „len samú chémiu„. Píšu o tom aj spravy.rtvs.sk.
Redaktorka Petra Strižková z Overovne Rádia Slovensko spolu s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu sa rozhodli preskúmať, či je tento hoax pravdivý.
Pôvod plagátu siaha do obdobia spred piatich rokov a vychádza z ešte staršieho článku, ktorý analyzoval zloženie rožkov. V skutočnosti obsahujú iba niekoľko základných zložiek, pričom mylné číslo 30 prísad vzniklo kvôli tzv. zlepšovaciemu prípravku. Ten zahŕňa emulgátor, enzýmy, regulátor kyslosti a múku, no tieto látky tvoria menej ako jedno percento z celkovej hmotnosti rožka.
Podľa staršieho článku sa tieto prísady uvádzajú aj v minimálnych množstvách, ktoré môžu byť prítomné len v stopovom množstve, ale ich označenie je vyžadované zákonom.
Projekt Hoaxy a podvody poukazuje na fakt, že rožky v supermarketoch väčšinou pochádzajú od miestnych pekární, pričom ich presné zloženie je verejne dostupné na webstránkach týchto pekární. Informácia o 30 prísadách je teda zveličená a neodráža realitu.