Chrobák, ktorý pochádza z Japonska, je považovaný za mimoriadne škodlivý hmyz. Jeho invázia do nových oblastí, ako sú Česká republika a Slovensko, môže mať vážne následky, informuje o tom portál idnes.cz. Odborníci varujú, že tento chrobák môže narušiť miestne ekosystémy, poškodiť plodiny a okrasné rastliny, a spôsobiť ekonomické straty v poľnohospodárstve.

Chrústovec japonský je veľmi ľahko identifikovateľný vďaka svojmu lesklému zelenému telu s bronzovými alebo zlatými odleskami. Jeho veľkosť sa pohybuje medzi 1,5 a 2,5 centimetrami, čo ho robí relatívne veľkým v porovnaní s inými chrobákmi.

Dospelí jedinci majú tendenciu živiť sa listami rôznych rastlín, pričom preferujú byliny, kríky a stromy. Ich intenzívne požieranie listov môže viesť k oslabeniu rastlín, čo zvyšuje riziko infekcií a iných chorôb. Okrem toho môžu ich larvy, ktoré sa vyvíjajú v pôde, poškodzovať korene rastlín, čím sa zvyšuje ich celková zraniteľnosť.

Jeho výskyt môže mať fatálne následky

Môže spôsobiť škody nielen na jabloniach, ale aj na širokej škále rastlín, vrátane broskýň, sliviek, čerešní, malín, viniča, fazule, rebarbory, ďateliny a listnatých stromov. Tieto rastliny sú pre chrústovce atraktívne, čo môže viesť k výraznému poškodeniu a oslabeniu ich vitality.

Prítomnosť lariev v pôde je vážnym problémom, pretože sa prejavuje zmenou farby porastu a oslabením rastlín. Znížená vitalita a úrodnosť sú známky toho, že rastliny trpia a nemôžu sa dostatočne rozvíjať. Pri silnejšom napadnutí môže dôjsť až k úhynu rastlín, čo môže mať katastrofálne následky pre záhradkárov a poľnohospodárov.

Jeho prvý výskyt bol zaznamenaný v Taliansku v roku 2014, a od tej doby sa jeho populácie rozšírili najmä v Lombardii a vo Švajčiarsku. Tento chrobák sa dokáže veľmi dobre prispôsobiť rôznym podmienkam, čo zvyšuje jeho šance na rýchle premnoženie aj v ďalších oblastiach, vrátane Slovenska a Českej republiky.

Prítomnosť chrústovca japonského môže mať vážne ekologické aj ekonomické dôsledky. Môže ohroziť miestne ekosystémy, narušiť poľnohospodársku produkciu a spôsobiť straty v záhradách a sadoch. Preto je dôležité, aby boli poľnohospodári a záhradkári obozretní a v prípade zistenia tohto škodcu ihneď nahlásili miestnym úradom alebo odborníkom na ochranu rastlín.