Lepšie výsledky štúdia na strednej škole vedú k VYŠŠÍM mzdám: Študenti s maturitou z matematiky ZARÁBAJÚ viac

Lepšie výsledky štúdia na strednej škole vedú k vyšším mzdám. Zdroj: Pexels

Podľa analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP) lepšie študijné výsledky na strednej škole prispievajú k vyšším príjmom. Inštitút využil výsledky externej maturitnej skúšky na posúdenie vedomostí a schopností študentov.

Analýza ukazuje, že každý percentuálny bod zlepšenia v slovenskom jazyku a literatúre zvyšuje mzdu o 0,41 percenta vo veku 25 až 33 rokov. Informuje rtvs.sk. Absolventi, ktorí maturovali z matematiky, zarábajú v priemere o 13 percent viac, a študenti, ktorí si zvolili náročnejší model cudzieho jazyka, dosahujú o 11 percent vyššie príjmy.

Analýza ukazuje, že matematické znalosti majú výraznejší vplyv na mzdy mužov, zatiaľ čo jazykové zručnosti a výsledky zo slovenského jazyka a literatúry ovplyvňujú mzdy žien. Asi pätina vplyvu študijných výsledkov na mzdy vyplýva z toho, že úspešnejší maturanti častejšie pokračujú na vysokej škole.

Štúdia tiež poukazuje na ekonomické rozdiely, keď deti lepšie zarábajúcich rodičov majú lepšie študijné výsledky a neskôr dosahujú vyššie príjmy. Avšak príjmové rozdiely medzi deťmi sú väčšie, než by sa dalo vysvetliť len rozdielmi v študijných výsledkoch.

Analýza tiež odhalila, že deti z najchudobnejšej štvrtiny rodín zarábajú pri rovnakých stredoškolských výsledkoch o 10 % menej než ich rovesníci z najbohatšej štvrtiny rodín.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie