Vidina rýchleho zárobku môže skončiť krádežou peňazí. Dajte si POZOR na deepfake videá so známymi osobnosťami

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Podvodníci s cieľom okradnúť vás o peniaze vymýšľajú stále nové prvky, ako sa dostať k financiám. Podvody sa často praktizujú formou deepfake videí, ktoré pôsobia čoraz dôveryhodnejšie a odhaliť ich falošnosť je pomerne náročné.

Na Slovensku sa šíri podvod prostredníctvom deepfake videí, ktoré imitujú známe osobnosti či riaditeľov firiem. Ľudí dokážu zmanipulovať tak, že peniaze útočníkom pošlú dobrovoľne. Upozornila na to bezpečnostná spoločnosť Eset spolu s VÚB bankou.

„Používajú sa pri tom veľmi účinné psychologické triky, ktoré na ľudí vždy zaberajú. Sú vytvorené v miestnom jazyku a cielia na publikum s vidinou rýchleho zárobku. Na začiatku sú ochotní prezradiť cenné investičné rady a potom, ak sa niekto chytí, pokračujú intenzívnymi telefonátmi a citovým vydieraním,“ uviedol špecialista z Esetu Ondrej Kubovič.

Získaný prístup do mailovej komunikácie

Radomír Adamkovič z VÚB banky dodal, že rôzne ponuky na investovanie do kryptomien a akcií tvoria už väčšinu strát klientov. „Podvodníci sú dokonca takí sofistikovaní, že svoje obete pripravujú aj na kontrolný telefonát z banky a inštruujú ich, ako majú na neho reagovať. Sú schopní presvedčiť oklamaných ľudí, že im banka chce zmariť ich šancu na skvelý zárobok,“ upozornil.

Podvodníci sú však menej úspešní pri podvodoch s platobnými kartami a viac sa zameriavajú na online transakcie. Údaje VÚB ukázali, že neúspešných je až 83 % podvodných platieb s kartami, pričom pri podvodných online platbách je neúspešnosť už len 66 %.

Medzi najčastejšie podvody zamerané na firmy sú podľa spoločnosti BEC podvody a CEO podvody. V prvom prípade podvodníci pomocou phishingu získajú prístup do mailovej komunikácie firmy.

Útočník zašle emailom požiadavku v mene dodávateľa na zaplatenie faktúry, pričom zmení číslo účtu a firma realizuje úhradu faktúry na účet podvodníka.

Chráňte sa a odhaľte deepfake videá

Druhý typ podvodu funguje rovnako, len s tým rozdielom, že útočník zašle emailom požiadavku v mene majiteľa firmy alebo nadriadeného zamestnancovi na realizáciu prevodu a ten realizuje úhradu na účet podvodníka. Klasický phishing založený na podvodných textových správach je podľa odborníkov na ústupe, keďže nové technológie umožnili zdokonaľovanie útokov.

„Pokrok útočníkov zahŕňa najmä lepšiu jazykovú kvalitu vyhotovenia komunikácie, lepšie grafické spracovanie a zvýšila sa uveriteľnosť útokov, k čomu, samozrejme, prispela aj umelá inteligencia,“ uzavrel predseda Združenia pre bankové karty Peter Géc.

Proti trendu deepfake videí sa bežný smrteľník ťažko ubráni na 100 percent. Fikciu od skutočnosti vám pomôže rozlíšiť nielen bystrý zrak, ale tiež niekoľko odporúčaní.

V prvom rade by ste mali preskúmať zdroj videa. Overte si autora, ktorý ho zverejnil a skontroluje jeho históriu činnosti. Neznámi používatelia alebo novovytvorené účty na sociálnych sieťach môžu byť podozrivé, píše kry-sa.sk.

V deepfake videách sa často vyskytujú malé nepresnosti. Znaky si všímajte pri hlase, ktorý počujete vo videu, pohybe pier či gestikulácii, ktorá vo videách vytvorených umelou inteligenciou pôsobia neprirodzene.

Ak sa vo videu objaví známa osobnosť, či už zo šoubiznisu, alebo politického spektra, okrem vyššie spomenutých znakov sa zamerajte aj na autentickosť videa, prípadne porovnajte zdroj videa s inými kanálmi, kde sú napríklad zverejnené oficiálne prejavy.

Sledujte názory odborníkov, ktorí často odhalia novšie a novšie znaky deepfake videí, ktoré bežných používateľ ťažko rozozná. Na internete nájdete zopár aplikácií, ktoré sa venujú analýze videa, či nejde o deepfake. Okrem nie úplnej spoľahlivosti je tu ďalší problém, keďže aplikácií, ktoré odhaľujú falošné videá, je málo a nenájdete takmer žiadnu bez poplatkov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie