Po Slovensku zdražejú diaľničné známky aj u susedov, ročná presiahne kritickú hranicu

Ilustračné foto. Zdroj: vignetteaustria.com, mojerakusko.sk

Zvyšovanie poplatkov za diaľničné známky sa nebude týkať len Slovenska. Ročná známka zdražie aj v susednej krajine, ktorú našinci hojne navštevujú.

Od januára 2025 si vodiči na slovenských diaľniciach priplatia za známky. Nárast o 50 percent sa dotkne 365-dňovej, ktorá stúpne zo 60 na 90 eur. Dôvodom je potreba navýšiť príjmy do štátneho rozpočtu po schválení konsolidačných opatrení.

Ako sme nedávno informovali, vyššia cena sa bude týkať ešte jednodňovej známky, ktorá stúpne z 5,40 na 8,10 eur. V prípade mesačnej známky sa cena nemení a pri 10-dňovej dôjde dokonca k poklesu z 12 na 10,80 eur.

Hlbšie do peňaženiek načrú aj v susednej krajine, ktorú Slováci obľubujú. Prevádzkovateľ diaľnic Asfinag v Rakúsku informoval, že poplatok za ročnú známku stúpne o 7,7 percent, čím sa dostane cez psychologickú hranicu, informuje portál techbyte.sk.

Súčasný poplatok za ročnú známku činí 96,40 eur a podľa rakúskych zákonov sa jeho cena upravuje v závislosti od miery inflácie. Rok 2025 však už nebude výnimkou, a tak si vodiči na rakúskych diaľniciach zaplatia za ročnú známku 103,80 eur.

V prípade ostatných známok s kratšou platnosťou momentálne nie sú k dispozícii bližšie informácie. Podľa cenníka stojí dvojmesačná známka 28,90 eur, za 10-dňovú zaplatíte 11,50 eur a za 1-dňovú 8,60 eura.

Okrem ceny ročnej známky sa zmení aj jej vizuál. Presnejšie dôjde k úprave farby, pričom pôvodnú žltú nahradí zelená farba. K definitívnej náhrade má dôjsť najneskôr po 31. januári. Ročnú známku si vodiči budú môcť kúpiť od konca novembra, ktorej platnosť začne od 1. decembra.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie