VIDEO: Odvetný útok Izraelu na Irán, Teheránom otriasli VÝBUCHY

Izrael podnikol odvetný útok na Irán, Teheránom otriasli výbuchy. Zdroj: reprofoto X/Middle East Eye, Reuters

Izraelská armáda v noci na sobotu vykonala útoky na vojenské ciele v Iráne. Iránskou metropolou opakovane zneli výbuchy. Izraelský útok sa v posledných dňoch očakával, pretože Izrael sľuboval odvetu za rozsiahly iránsky útok na Izrael z 1. októbra. Tiež Irán vyhlásil, že na súčasný útok odpovie. Explózie hlásil v noci aj sýrsky Damask, informovali svetové agentúry.

Podľa iránskej štátnej televízie zaznelo Teheránom v prvej vlne útoku najmenej šesť výbuchov a aktívna tu bola aj protivzdušná obrana. V druhej vlne hlásili iránske médiá štyri explózie vo východnej časti metropoly, uviedla agentúra Reuters. Podľa agentúry DPA došlo k jednej z explózií priamo v centre Teheránu, svedkovia hovorili o ohlušujúcej rane.

Okrem Teheránu otriasli výbuchy aj mestom Karadž na západnom predmestí metropoly. Iránska armáda uviedla, že napadnuté boli vojenské základne v provinciách Teherán, Chúzestan a Ílam na západe krajiny. Útok bol podľa nej odvrátený a spôsobil len „obmedzené škody“. Štátne médiá v Iráne pôvodne označili útok za neškodný, píšu novinky.cz.

„Iránsky režim a jeho prostredníci v regióne od (vlaňajšieho) 7. októbra neúnavne útočia na Izrael – na siedmich frontoch – vrátane priamych útokov z iránskeho územia,“ citovala agentúra AP z vyhlásenia izraelskej armády. „Rovnako ako každá iná suverénna krajina na svete má aj Štát Izrael právo a povinnosť reagovať,“ dodáva vyhlásenie.

Útok skončil po niekoľkých hodinách pred svitaním a podľa izraelskej armády sa jej lietadlá „bezpečne vrátili domov“. Verejnoprávna stanica Kan uviedla, že úder zahŕňal tri vlny. Jedným z cieľov bolo zariadenie na výrobu rakiet, ktoré Irán v poslednom roku odpaľoval na Izrael, uviedla armáda s tým, že zasiahnuté boli aj prostriedky iránskej protivzdušnej obrany.

Dvaja mŕtvi vojaci a výpadky internetu

Americké stanice NBC a ABC s odvolaním sa na nemenovaného izraelského činiteľa uviedli, že izraelský útok necielil na iránske jadrové ani ropné zariadenia a sústredil sa na vojenské ciele. Iránska štátna agentúra IRNA neskôr uviedla, že pri izraelských úderoch zahynuli dvaja iránski vojaci.

Irán v sobotu skoro ráno uzavrel svoj vzdušný priestor a pred ním to isté urobil susedný Irak. Podľa záchranných zložiek, na ktoré odkazovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA, si izraelské útoky nevyžiadali v Teheráne žiadne obete. Hlavné mesto sa v súčasnosti stretáva s výpadkami internetu, napísala DPA. Irán neskôr od 9:00 miestneho času (7:30 SELČ) lety vo svojom vzdušnom priestore obnovil.

Explózie v noci na sobotu zazneli aj v oblasti sýrskeho hlavného mesta Damask, uviedli sýrske štátne médiá. Podľa agentúry SANA zaútočil Izrael na vojenské základne v centrálnych a južných častiach krajiny, pričom sýrska protivzdušná obrana zostrelila niektoré z izraelských striel. Izrael vykonáva údery proti cieľom v Sýrii spojeným s Iránom pravidelne, v posledných mesiacoch ich však zintenzívnil.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie