Posledný let ČSA: Čo s nimi bude ďalej?

Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR, Pixabay.com

V sobotu večer sa na Letisku Václava Havla v Prahe odohrá historický moment – pristane posledný komerčný let Českých aerolínií (ČSA). Spoločnosť, ktorá bola založená ako Československé štátne aerolínie, sa po viac ako storočí stáva len značkou v portfóliu spoločnosti Smartwings. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Posledný let a nostalgická atmosféra

Lietadlo vyrazí z Paríža o 20.15 h a na pražskej Ruzyni by malo pristáť o 21.55 h. Tento let bol dlho vypredaný, pričom ho zaplnili najmä leteckí nadšenci a fanúšikovia značky ČSA. Aj keď značka ČSA prežije na niekoľkých lietadlách, od nedele budú všetky lety zabezpečovať výhradne Smartwings. Predseda predstavenstva Jiří Jurán vyjadril, že ide o nevyhnutný krok na „zefektívnenie prevádzky skupiny“.

 

Zefektívnenie a diverzifikácia rizík

Jurán zdôraznil, že optimalizácia nákladov a zjednodušenie procesov sú kľúčové pre budúcnosť prevádzky. „Tieto kroky budú mať pozitívny dopad na celkovú výkonnosť skupiny,“ uviedol. Podľa šéfredaktora servera zdopravy.cz Jana Sůru sa menší hráči, ako ČSA, na trhu neudržia. Zatiaľ čo ČSA a iné aerolinky čelili ťažkostiam, poľská letecká spoločnosť LOT plánuje expanziu a už teraz lieta do vzdialených destinácií ako New York, Los Angeles a Tokio.

 

Historický odkaz

ČSA, ktorá začala svoju činnosť 28. októbra 1923, patrila medzi päť najstarších leteckých spoločností na svete a bola zakladajúcim členom Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA). Prvý let sa uskutočnil symbolicky okolo pražského letiska, pričom nasledujúci deň bol zaznamenaný prvý diaľkový let z Prahy do Bratislavy. Odvtedy spoločnosť expandovala a otvorila si prvú zahraničnú leteckú linku do Záhrebu v roku 1930.

Ekonomické problémy ČSA sa začali už v 90. rokoch. Manažérske chyby, ekonomická kríza a vzostup nízkonákladových aeroliniek viedli k značným stratám, ktoré sa kompenzovali predajom majetku. Koronavírusová pandémia v roku 2020 ešte viac oslabila jej postavenie a v nasledujúcom roku sa spoločnosť dostala do úpadku.

 

Zánik Českých aerolínií je smutnou kapitolou v histórii letectva, ktorá uzatvára 101 rokov služby. Značka, ktorá spojila generácie cestujúcich, sa teraz presúva do historických archívov, pričom jej odkaz ostane žiť v srdciach mnohých, ktorí s ňou prežili nezabudnuteľné letecké zážitky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie