Ako zabrániť aquaplaningu? Zistite, či je vaše auto náchylné na RIZIKO šmyku

Ilustračné snímky Zdroj: Pexels

Daždivé dni môžu byť na cestách nebezpečné. Odborníci sa preto podelili o to, ako zostať v bezpečí a vyhnúť sa tisícovým pokutám.

Hoci zvuk kvapiek dažďa dopadajúcich na čelné sklo môže byť fascinujúci, silný dážď v tomto ročnom období prináša vodičom aj skutočné riziká. Okrem zníženej viditeľnosti na ceste je jedným z najzradnejších vedľajších účinkov daždivých dní riziko aquaplaningu na ceste. V tomto prípade pneumatiky vozidla úplne strácajú priľnavosť k mokrej vozovke, čo spôsobuje desivý a nekontrolovateľný šmyk, ktorý môže viesť až do zjazdu do priekopy alebo do protiidúcich vozidiel, píše portál Mirror.

Náhla strata trakcie nie je nebezpečná a desivá len pre vodiča, ale predstavuje aj veľké nebezpečenstvo pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Odborníci zo spoločnosti Swansway Motor Group sa podelili o niekoľko rád, ktoré vám pomôžu udržať pneumatiky vždy pevne na asfalte.

Ak chcete jazdiť v daždi bezpečne, znížte rýchlosť, udržiavajte bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel a dbajte na to, aby vaše pneumatiky mali dostatočnú hĺbku dezénu, aby ste zabránili vzniku aquaplaningu.

Správna hĺbka dezénu pneumatík je nevyhnutná, pretože umožňuje pneumatikám odvádzať vodu, udržiavať priľnavosť na mokrej vozovke a znižovať riziko nebezpečného aquaplaningu.

Čo spôsobuje aquaplaning?

K aquaplaningu dochádza, keď sa pred pneumatikami nahromadí klin vody, ktorý spôsobí, že sa pneumatiky zdvihnú nad vozovku. K tomu zvyčajne dochádza pri vyšších rýchlostiach a vtedy, keď sa pneumatiky snažia vytlačiť vodu kvôli nedostatočnej hĺbke dezénu.

Kvalitné pneumatiky s dostatočným dezénom tomu môžu zabrániť. Odborníci uviedli: „Je veľmi dôležité, aby boli vaše pneumatiky v dobrom stave a mali dostatočnú hĺbku dezénu, najmä počas daždivého počasia. V prípade nedodržania tohto pravidla hrozí pokuta do výšky 60 eur za jednu pneumatiku, ak sa pneumatiky považujú za nevhodné pre dané podmienky.“

Finančné riziká sa tým nekončia. Vodič môže dostať pokutu za neprispôsobenie jazdy stavu vozovky vo výške až do 100 eur na mieste, ak sa priestupok rieši blokovou pokutou. Ak sa prípad dostane pred správny orgán, pokuta môže byť vyššia, a to až do výšky 300 eur.

Ďalšie následky môžu zahŕňať aj stratu vodičského preukazu alebo trestné body, ak priestupok vedie k nehode alebo vážnejším škodám. Polícia posudzuje tieto prípady individuálne a podľa závažnosti situácie a okolností môžu sankcie líšiť.

„Tieto pokuty nám majú všetkým pripomenúť, aby sme boli mimoriadne opatrní, keď sú cesty klzké,“ hovoria odborníci.

Čo by ste teda mali robiť, ak sa vaše auto dostane do aquaplaningu?

Ak začnete pociťovať, že vaše vozidlo stráca na ceste kontrolu, pokúste sa zachovať pokoj. Odborníci hovoria: „Aby sa vodič dostal z aquaplaningu, mal by jemne uvoľniť plynový pedál a pevne držať volant. Nerobte žiadne prudké pohyby – to by situáciu len zhoršilo. Najlepšie je zostať pokojný a nechať auto, aby získalo trakciu, keď sa voda uvoľní.“

Jazda za nepriaznivých poveternostných podmienok vždy zvyšuje riziko pre účastníkov cestnej premávky. Odborníci uviedli: „Odporúčame vodičom, aby udržiavali bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel a vyhýbali sa jazde cez veľké kaluže, kedykoľvek je to možné. Uvedomte si, že poisťovne môžu odmietnuť krytie škôd, ak sa domnievajú, že vodič ignoroval podmienky a jazdil v silnom daždi bezohľadne. Opatrná a pozorná jazda je kľúčom k tomu, aby ste sa vyhli pokutám, nehodám a rizikám spojeným s aquaplaningom.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie