Umelá inteligencia prichádza s ďalšou novinkou: Slovákom uľahčí komunikáciu

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Umelá inteligencia sa postupne stáva každodenným pomocníkom nejedného Slováka. S príchodom pokročilého hlasového režimu ChatGPT sa otvárajú dvere k inovatívnym interakciám medzi ľuďmi a strojmi. Tento režim, dostupný pre slovenských používateľov, ponúka plynulé a prirodzené konverzácie v slovenčine, pričom rozumie miestnemu jazyku a adaptuje sa na potreby používateľov.

ChatGPT je pokročilý jazykový model vyvinutý spoločnosťou OpenAI, ktorý využíva umelú inteligenciu na generovanie textu a interakciu s používateľmi. Jeho architektúra je založená na hlbokých neurónových sieťach, čo mu umožňuje rozumieť kontextu a produkovať prirodzené, plynulé odpovede na široké spektrum otázok a tém.

 

Ľudia využívajú ChatGPT na množstvo účelov, vrátane získavania informácií, písania a editovania textov, generovania kreatívneho obsahu, ako sú poviedky a básne, a poskytovania technickej podpory pri programovaní. Slúži aj ako jazykový tutor na zlepšenie gramatiky a slovnej zásoby, ponúka zábavu prostredníctvom hier a interaktívnych aktivít a funguje ako osobný asistent na plánovanie a organizovanie úloh.

ChatGPT vyvinul pre Slovákov hlasový režim, prostredníctvom ktorého budú môcť komunikovať s aplikáciou. O tejto novinke informuje portál Živé.sk. Tá rozumie slovenčine a dokáže plynulo odpovedať. Advanced Voice (Mode) je súčasťou aplikácie pre Android a iOS.

 

Viacero možností

Spoločnosť vyvinula hneď niekoľko hasov, a to ženských aj mužských. AI sa v slovenčine automaticky identifikuje ako muž. Niektoré hlasy sú obohatené o prízvuk. Odpovedá prekvapivo rýchlo, no nie stopercentne a stále je v komunikácii cítíť anglický pôvod.

Namiesto tradičného systému otázok a odpovedí ponúka ChatGPT dynamickú interakciu, kde môže prebiehať živá diskusia. Počas odpovedí chatbot neustále počúva, čo vám umožňuje prerušiť ho a upresniť svoje otázky či požiadavky.

 

Zatiaľ bez prístupu na internet

Jedným z hlavných obmedzení hlasového asistenta ChatGPT je jeho nedostatok prístupu k najnovším informáciám na internete. Model je trénovaný na databáze dát iba do októbra 2023, a preto, ak sa opýtate na posledného víťaza futbalovej ligy majstrov, poskytne vám údaje za sezónu 2022/2023. Tento nedostatok môže byť významným obmedzením, pretože mnohé bežné úlohy, ktoré by sme chceli riešiť pomocou AI, sú závislé na aktuálnych informáciách.

 

Toto obmedzenie bolo prítomné aj na začiatku fungovania textového ChatGPT a postupne sa eliminovalo. Očakáva sa, že čoskoro sa OpenAI rozhodne pripojiť aj hlasového asistenta na internet a zabezpečí, aby pracoval so živými dátami.

Je tiež pravdepodobné, že vývojári budú usilovať o širšiu integráciu s prostredím smartfónov. Momentálne funguje iba samostatne v aplikácii ChatGPT a nemá prístup k vašim správam ani nevie pracovať s inými aplikáciami, ako to robia asistentky Siri v iPhonoch.

Skvelý tlmočník, no menej presvedčivý zabávač

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie