Výbušné zásielky, ktoré ohrozovali európsky vzdušný priestor: Mohli sa nachádzať kdekoľvek

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Poľské bezpečnostné sily zadržali štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania výbušných a zápalných zariadení leteckou poštou v prospech cudzích spravodajských služieb.

Informuje TASR podľa správy agentúry DPA, vyšetrovatelia zistili, že skupina posielala balíky s ukrytými výbušninami a inými nebezpečnými látkami prostredníctvom kuriérnych služieb do rôznych krajín EÚ, Spojeného kráľovstva a plánovala zasielať podobné zásielky aj do Kanady.

 

Tieto balíky boli navrhnuté tak, aby počas prepravy explodovali alebo sa vznietili. Vyšetrovatelia zatiaľ nepotvrdili, či niektorý z balíkov skutočne vybuchol.

V prípade sú ešte dvaja ďalší podozriví, ktorí sú momentálne hľadaní na medzinárodnej úrovni. Poľská prokuratúra informovala tlačovú agentúru PAP, že pátranie po nich pokračuje.

 

Zadržanie tejto skupiny nasledovalo po varovaní od nemeckých spravodajských služieb. Tie minulý týždeň upozornili na incident z júla, keď zásielka s obdobným výbušným zariadením mohla spôsobiť haváriu lietadla. V logistickom centre spoločnosti DHL v Lipsku totiž došlo k samovznieteniu balíka, ktorý bol údajne odoslaný z pobaltských krajín. Podľa šéfa nemeckého úradu vnútroštátneho spravodajstva (BfV) Thomasa Haldenwanga sa len šťastnou náhodou predišlo výbuchu na palube lietadla. Úrady nevylúčili, že mohlo ísť o ruskú sabotáž.

 

Ako reakciu na zistené riziká Poľsko tento týždeň zatvorilo ruský generálny konzulát v Poznani. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski toto rozhodnutie obhájil s odkazom na údajné sabotážne aktivity Ruska, ktoré majú ohrozovať bezpečnosť Poľska a Európy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie