Jednému z najznámejších DEZINFOWEBOV klepli po prstoch: Pokuta a splátkový kalendár

Dezinformačný web Hlavný denník dostal pokutu za zverejňovanie osobných údajov. Zdroj: reprofoto istream

Úrad pre ochranu osobných údajov udelil občianskemu združeniu Verbina, ktoré spravuje konšpiračný web Hlavný denník, pokutu 5 000 eur. Informáciu zverejnila Transparency International Slovensko, ktorá o prípade informovala na základe infožiadosti.

Úrad začal vyšetrovanie v marci 2021 po sťažnostiach na článok obsahujúci mená a osobné údaje vrátane informácií o bydlisku a ekonomickej situácii. Transparency od úradu získala anonymizované dokumenty, no nebolo zrejmé, či incident súvisel s pandémiou, počas ktorej boli zverejňované údaje o zdravotníkoch či politikoch, píše denník SME.

V marci bol Hlavný denník nútený ospravedlniť sa lekárom Petrovi Sabakovi a Petrovi Visolajskému za dezinformácie, ktoré ich obviňovali zo zodpovednosti za úmrtia počas pandémie. Predseda Verbiny a šéfredaktor Hlavného denníka, Ivan Mihale, na otázky Transparency nereagoval.

Verbina opakovane ignorovala výzvy úradu, čo viedlo k zvyšovaniu pokuty. Táto výška, 5 000 eur, výrazne presahuje priemernú pokutu v roku 2023, ktorá bola 2084 eur.

Šíril ruskú propagandu

Hlavný denník sa nachádza na zozname problematických webov s vysokým skóre 8,6/10 podľa webu konšpirátori.sk, čo ho zaraďuje medzi stránky so „zavádzajúcimi a dezinformačnými správami“. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bol web dočasne zablokovaný pre šírenie ruskej propagandy, no naďalej fungoval na sociálnych sieťach.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie