Najhoršia sériová vrahyňa detí, alebo nespravodlivo odsúdená? Prečo prípad Lucy Letby stále polarizuje verejnosť aj odborníkov

Zdroj: Reprofoto/apnews.com

Prípad Lucy Letby, ktorý bol dlhodobo predmetom verejnej debaty v Británii, prešiel rôznymi etapami vyšetrovania, súdnych procesov a verejných prieskumov. V Liverpoole sa koná verejné vypočutie, ktoré má objasniť, ako mohlo dôjsť k tomu, že Letby bola schopná na oddelení ohroziť toľko novorodencov. Na druhej strane, mimo súdneho systému, sa množstvo odborníkov stále pýta, či nedošlo k omylu, ktorý viedol k nespravodlivému rozsudku. Píše o tom bbc.com.

Tento rozpor vytvára stav, ktorý mnohí vnímajú ako „dva paralelné vesmíry.“

Letby je právne uznaná za najhoršiu detskú vrahyňu modernej doby, ktorá bola odsúdená za vraždu siedmich novorodencov a pokus o vraždu ďalších siedmich. Dôkazy proti nej však zostávajú predmetom sporov. Napriek tomu, že existuje graf so záznamom všetkých podozrivých prípadov, pri ktorých bola Letby na smene, odborníci na štatistiku a lekári upozorňujú, že mnohé incidenty z grafu sú vybrané selektívne a že pre niektoré z nich nie sú jasné medicínske dôvody. Samotná prítomnosť Letby v týchto situáciách neznamená automaticky vinu.

Kontroverzným prvkom v dôkazoch bola aj teória, že Letby spôsobovala smrť novorodencov vstreknutím vzduchu do ich krvných riečišť, čo by spôsobilo tzv. vzduchovú embóliu. Na potvrdenie tejto teórie však nie sú priame dôkazy, len zoznam pozorovaní, ktoré by mali naznačovať, že novorodenci trpeli nezvyčajnými symptómami ako zmeny farby kože či neobvyklé reakcie na resuscitáciu. Kľúčový svedok obžaloby, doktor Dewi Evans, vyjadril názor, že „novorodenci nezomierajú náhle a neočakávane.

Odborné názory sa rozchádzajú aj ohľadom laboratórnych testov na inzulín, ktoré potvrdili, že dvom bábätkám bola podaná veľká dávka inzulínu, čo bolo interpretované ako dôkaz o ich úmyselnom otrávení. Podľa testov mali tieto deti hladinu inzulínu neúmerne vysokú, čo by naznačovalo vonkajší zásah. Napriek tomuto dôkazu Letby tvrdila, že ona sama inzulín nepodala a testy nepoprela.

V nedávnych týždňoch sa niekoľkí bývalí kolegovia Letby vyjadrili na verejnom vypočutí, že veria v jej vinu, aj keď v čase jej pôsobenia na oddelení mnohí z personálu prejavovali Letby podporu a pochybnosti o obvineniach. Aj teraz zostáva nejasné, prečo Letby nepožiadala vlastného lekárskeho odborníka, doktora Mikea Halla, aby svedčil v jej prospech – podľa Halla mala byť jej obhajoba lepšie pripravená na prezentáciu dôkazov.

Prípad Lucy Letby tak naďalej rozdeľuje odbornú aj laickú verejnosť a zostáva predmetom diskusií a pochybností.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie