POZOR na podvod s falošnými MHD kartami: Môže vás stáť stovky eur

Zdroj: Reprofoto Facebook, Dopravný podnik Bratislava

V posledných dňoch sa na Slovensku šíri nový typ podvodu, ktorý zneužíva falošné profily dopravných podnikov. V tomto prípade ide o viaceré slovenské mestá, kde sú na sociálnych sieťach propagované tzv. bezplatné dopravné karty, ktoré údajne umožnia až šesť mesiacov bezplatného cestovania v miestnej MHD. Píše o tom sme.sk.

Ide o podvodnú schému, ktorá ohrozuje nielen finančné prostriedky ľudí, ale aj ich osobné údaje.

Podvodníci vytvárajú falošné profily dopravných podnikov viacerých slovenských miest, ako sú Bratislava, Košice, Martin, Trenčín, Trnava a Žilina​.

Tieto falošné stránky na Facebooku ponúkajú tzv. „špeciálnu ponuku“ dopravných kariet, ktorá údajne umožňuje až šesť mesiacov bezplatného cestovania. Príspevky sú zväčša zamerané na oslavy údajného výročia dopravných podnikov alebo ekologické iniciatívy, ktoré by mali verejnosť motivovať k využívaniu verejnej dopravy. Záujemca o kartu, ktorá údajne stojí len dve eurá, je nasmerovaný na podvodnú webstránku, kde si má kartu objednať.

Proces podvodu krok za krokom

  1. Falošná stránka na Facebooku – Podvodníci propagujú lákavú ponuku prostredníctvom falošných profilov. Ich cieľom je nalákať ľudí na údajnú kartu za dve eurá, ktorá má byť určená pre prvých pár stoviek záujemcov.
  2. Dotazník a „hra s darčekmi“ – Po kliknutí na odkaz záujemcovia vyplnia krátky dotazník s niekoľkými triviálnymi otázkami. Následne im podvodná stránka ponúkne hru, kde majú uhádnuť správnu darčekovú krabičku s dopravnou kartou. Bez ohľadu na výber je záujemcovi zobrazená správa, že vyhral​
  3. Poskytnutie údajov – Potenciálna obeť je následne požiadaná o zadanie poštovej adresy a údajov z platobnej karty. Hoci sa pôvodne uvádzalo, že karta stojí dve eurá, počas platby je z účtu strhnutá suma tri eurá, čo môže byť náznak podvodu.
  4. Aktivácia predplatného – Na stránke platobnej brány sa nachádza malé upozornenie, že týmto nákupom si záujemca aktivuje zahraničné predplatné služby YourDentalClub.com, ktorá si následne z účtu bude každých 14 dní strhávať približne 35 eur​.
Jedna z podvodných stránok. Zdroj: Reprofoto Facebook

Prečo sú tieto podvody nebezpečné?

Podvodníci využívajú dômyselné psychologické praktiky, aby obete presvedčili o autenticite ponuky. Mnohé z týchto stránok majú profesionálne spracované logá a oficiálne znejúce texty, ktoré obete mätú. Navyše, texty často obsahujú frázy o „udržateľnosti“ a „ekologickosti“, ktoré sú verejnosťou pozitívne vnímané, čo podvodníkom umožňuje získať dôveru ľudí​

Opakovaná platba a osobné údaje v nesprávnych rukách predstavujú obrovské riziko pre obeť. Nielenže takýto podvod môže obete stáť stovky eur, ale ich osobné údaje môžu byť zneužité na ďalšie nekalé účely, prípadne predané tretím stranám.

Slovenské a zahraničné súvislosti podvodu

Podobné prípady sa objavili už aj v susednej Českej republike, kde internetoví podvodníci zneužili profily dopravných podnikov miest ako Praha, Liberec, Ostrava či Plzeň​. To len podčiarkuje skutočnosť, že takéto schémy môžu vznikať v rôznych krajinách a sú navrhnuté tak, aby prešli hranicami.

Dopravný podnik Bratislava, rovnako ako slovenská polícia, preto apelujú na verejnosť, aby boli opatrní pri klikaní na odkazy a nenechali sa oklamať podobnými ponukami​.

Oficiálne komunikačné kanály dopravných podnikov sú spoľahlivým zdrojom, kde si občania môžu overiť informácie o aktuálnych akciách.

Ako sa chrániť pred podvodmi na sociálnych sieťach?

  1. Overte si oficiálne kanály – Pred kliknutím na podobnú ponuku si vždy overte, či ide o oficiálnu stránku dopravného podniku. Skontrolujte URL adresu a ďalšie náležitosti, ktoré môžu indikovať podvod.
  2. Dávajte pozor na malé upozornenia – Informácie o ďalších poplatkoch a pravidlách predplatného sú často uvedené malým písmom, čo môže obeť ľahko prehliadnuť. Zamerajte sa na všetky podrobnosti platobnej brány.
  3. Neposkytujte osobné údaje – Nikdy neposkytujte osobné údaje a údaje o platobnej karte na podozrivých stránkach, pokiaľ nie ste presvedčení o ich bezpečnosti.
  4. Nahláste podvodnú stránku – Ak narazíte na podobný podvod, odporúča sa stránku nahlásiť. Platformy sociálnych sietí umožňujú hlásenie podvodných stránok, čo môže pomôcť zabrániť tomu, aby sa stali ďalšie osoby obeťami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie