Po hymne ďalšie zmeny? Šimkovičová si chce posvietiť na používanie SLOVENČINY

Šimkovičová si plánuje posvietiť na používanie slovenského jazyka, zmeny by mali zasiahnuť napríklad aj jedálne lístky. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák; Pexels

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) po zmenách v slovenskej hymne plánuje ďalšiu novelu zákona, ktorá by mala chrániť štátny jazyk ako základný prvok nehmotného kultúrneho dedičstva a jednotný dorozumievací prostriedok občanov Slovenska.

Šéfka rezortu kultúry o pripravovanej novele zákona štátneho jazyka informovala na svojom Telegrame. V príspevku uviedla, že novela by mala upevniť postavenie ministerstva ako správneho orgánu za účelom vykonávania štátneho dohľadu nad dodržiavaním zákona o štátnom jazyku.

Prekáža jej aj označovanie miest a obcí

Pokuty by sa podľa nej mali týkať fyzických aj právnických osôb. To, či bude možné pokutu udeliť aj za gramatické chyby v príspevkoch na sociálnych médiách, vyvrátila. „Cieľom novely je tiež eliminácia používania cudzích výrazov, ktoré prenikajú do úradného a verejného styku aj napriek tomu, že existujú ich plnohodnotné ekvivalenty v slovenskom jazyku,“ pokračovala Šimkovičová.

Zmenou by mali prejsť aj jedálne lístky v reštauráciách, píšu tvnoviny.sk. Podľa ministerky nie je v poriadku, ak sú jedálne lístky iba v cudzom jazyku, čo môže viesť k potenciálnemu stratu záujmu zákazníkov. Pokiaľ ide o geografické názvy miest a obcí, slovenský názov by mal byť primárny a neuvádzať ho pod názvom v inom jazyku a s menším písmom, myslí si ministerka.

Šimkovičová však uviedla, že novela nemá byť namierená proti národnostným menšinám. „Jej primárnou úlohou je chrániť náš štátny jazyk ako základný prvok nehmotného kultúrneho dedičstva a jednotný prostriedok dorozumievania sa medzi občanmi Slovenskej republiky,“ uzavrela.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie