Na Slovensku bola potvrdená vtáčia chrípka. Zistili ju na farme u najväčšieho producenta vajec

Ilustračné foto. Zdroj: FACEBOOK/Radio Expres, Adobe Stock, FOTO TASR/Jana Ďurašková

Na Slovensku bol potvrdený výskyt vtáčej chrípky. Zistili to na farme u najväčšieho producenta vajec v krajine. Informuje o tom Regionálna veterinárna a potravinová správa.

Vtáčia chrípka bola potvrdená v obci Dvory nad Žitavou (okres Nové Zámky) na jednej z fariem najväčšieho slovenského producenta slepačích konzumných vajec, spoločnosti Novogal. Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Nové Zámky vydala varovanie pre chovateľov hydiny a vtákov chovaných v zajatí. Bolo vymedzené ochranné pásmo s minimálnym polomerom 3 kilometre okolo ohniska nákazy, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu vírusu.

Úhyn 500 kusov nosníc

V pondelok (21. októbra 2024) bol na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Nové Zámky nahlásený úhyn 500 kusov nosníc na farme v Dvoroch nad Žitavou, píše portál polnoinfo.sk.

Na základe toho veterinárny lekár RVPS odobral päť uhynutých nosníc a zaslal ich do Národného referenčného laboratória. V utorok (22. októbra), v poobedňajších hodinách, informovalo laboratórium o pozitívnom výsledku testovaných vzoriek na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy (vtáčej chrípky, HPAI).

Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár potvrdil, že spoločnosť aktuálne robí všetky nevyhnutné opatrenia súvisiace s likvidáciou ohniska. Zdôraznil, že spotrebitelia sa nemusia obávať, že sa na trh dostanú nakazené vajcia. „Všetky vajcia od tohto producenta boli okamžite stiahnuté z trhu, k spotrebiteľovi sa nedostanú,“ povedal Molnár.

Zasiahnutá farma sa na celoslovenskej ročnej produkcii konzumných slepačích vajec podieľa zhruba 10 až 15 percentami. Následný štvormesačný výpadok jej produkcie podľa Molnára spôsobí nedostatok slovenských vajec a pravdepodobne budú musieť byť nahradené dovozom. „Závisí to od dopytu na trhu, no žiadny slovenský producent vajec nedokáže tento výpadok nahradiť,“ dodal.

V rámci tohto pásma sa predpokladajú prísne opatrenia na prevenciu, vrátane obmedzení na pohyb hydiny, ako aj zvýšenej kontroly zdravotného stavu zvierat.

Preto regionálna veterinárna a potravinová správa vyzvala všetkých obyvateľov, aby do 15. novembra osobne, telefonicky alebo mailom nahlásili na Obecnom úrade v Dvoroch nad Žitavou súpis chovanej hydiny a iných vtákov držaných v zajatí s uvedením druhov a kategórií chovaného vtáctva a počtom chovaných kusov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie