Koreňová zelenina je bohatá na vitamíny a iné minerály. Zistite, KTORÚ by ste mali zaradiť do jedálnička

Rebríček najlepšej koreňovej zeleniny. Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com

Koreňová zelenina mnohých od konzumácie odrádza práve výzorom. Napriek tomu je veľmi prospešná pre zdravie a je potrebné, aby sme ju zaradili do svojho jedálnička. V tomto článku vám predstavíme 14 najzdravších koreňových zelenín.

Ako uvádza portál Health, koreňová zelenina je vysoko výživná, poskytuje dôležitý zdroj energie, vitamínov, minerálov a ochranných rastlinných zlúčenín. Rebríčku tohto typu zeleniny kraľujú batáty (sladké zemiaky), mrkva a reďkovka.

1. Batáty 

Portál tvnoviny.sk informuje o tom, že sladké zemiaky sú jednou z najzdravších a podľa viacerých aj najchutnejších koreňových zelenín. Tieto zemiaky sú plné vlákniny, vitamínov B, A a niekoľkých ďalších základných živín. Batáty obsahujú karotenoidy, tie majú antioxidačné vlastnosti, podporujú imunitné funkcie a pomáhajú pri znižovaní rizika ochorení srdca či rakoviny.

2. Mrkva

Mrkva je taktiež plná karotenoidov. Pravidelná konzumácia mrkvy sa spája s množstvom zdravotných výhod, ako napríklad zníženie rizika viacerých druhov rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva, leukémie, rakoviny pankreasu, pľúc, prsníka a prostaty.

3. Reďkovka

Táto zelenina získava svoju korenistú chuť zo zlúčenín nazývaných izotiokyanáty, tie majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Rovnako majú i vysoký obsah vitamínu C, ktorý má mnohé známe benefity pre naše zdravie. Okrem toho obsahujú tiež koenzým Q10, antokyány a fenolové kyseliny, ktoré podporujú ochranné vlastnosti buniek.

4. Fialové zemiaky 

Fialové zemiaky disponujú vysokým obsahom pigmentov nazývaných antokyány. Práve tieto pigmenty im dodávajú farbu, ale aj zdravotné výhody, pretože majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Rovnako majú v sebe i vysoké množstvo vlákniny a minerálov.

5. Stopkový zeler 

Zeler je známy nízkym obsahom kalórií a vysokým množstvom vlákniny. Konzumácia dvoch stonkových zelerov pokrýva až 12 % dennej potreby kyseliny listovej. Táto zelenina je tiež dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý je potrebný pre zdravie kostí a zrážanlivosti krvi.

6. Petržlen 

Koreň tejto zeleniny má výnimočne vysoký obsah vitamínu K. Zároveň obsahuje aj vitamín C, ktorý má silné antioxidačné vlastnosti.

7. Okrúhlica

Táto zelenina je známa i pod názvom vodnica. Má nízky nízky obsah kalórií a uhľohydrátov, ale vysoký obsah zasycujúcej vlákniny a vitamínu C. Je skvelá na chudnutie a dá sa použiť aj ako alternatíva zemiakovej kaše.

8. Repa 

Repa má vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Betalaíny a rôzne iné rastlinné zlúčeniny majú priaznivý vplyv na zdravie a môžu byť prospešné pe zdravie srdca. Táto zelenina má i protizápalové účinky, zlepšuje funkciu krvných ciev, hladinu lipidov v krvi a hlavne krvný tlak.

9. Cibuľa

Cibuľa je charakteristická predovšetkým vysokým obsahom vitamínu C, ale nachádzajú sa v nej aj mnohé antioxidanty. Podľa výskumov je prospešná v boji proti vysokému krvnému tlaku, cukrovke a obezite.

10. Kvaka 

Táto zelenina je menej známa, avšak ide o kríženca kapusty a repy. Je skvelým zdrojom vlákniny, draslíka a vitamínu B. Konzumácia kvaky podporuje metabolizmus.

11. Paštrnák 

Paštrnák je plný draslíka, vitamínu E a vlákniny. Je prospešný na trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

12. Cesnak 

Výskumy hovoria o tom, že cesnak je skvelým pomocníkom v boji proti zápalom. Ľudia, ktorí ho pravidelne konzumujú, sú menej ohrození vznikom srdcových chorôb a tiež niektorých druhov rakoviny.

13. Zeler 

Zeler je špecifický tým, že má nízky obsah sacharidov a kalórií. Zároveň má v sebe množstvo vitamínu C a antioxidantov vrátane flavonoidov, ktoré majú silné ochranné vlastnosti buniek.

14. Zázvor

Aktívna konzumácia zázvoru prospieva srdcu. Taktiež môže mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi a zápalové markery. Vo väčšom množstve sa stáva aj zdrojom draslíka a horčíka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie