Pleseň môže predstavovať aj zdravotné riziká. Spôsobuje TIETO vážne ochorenia

Pleseň v domácnosti. Ilustračné foto/Zdroj: prokil.co.uk

Plesne v našich domácnostiach môžu predstavovať aj rôzne zdravotné riziká. Väčšina z nás sa okamžite dá do ich odstraňovania, avšak to nestačí. Na to, aby ste sa s nimi už nikdy nestretli, je potrebné odhaliť aj zdroj vlhkosti. Inak sa budú naďalej vracať a škodiť. 

Ako informuje portál tvnoviny.sk, plesne v našich domácnostiach ohrozujú zdravie a spôsobujú rôzne zdravotné komplikácie, ktoré môžu vyvrcholiť v podobe vážnych ochorení. Plesne vznikajú 24 až 48 hodín po tom, čo na konkrétnom mieste pôsobila voda, prípadne vlhkosť. V exteriéri sú plesne bežné, no v interiéri môžu byť veľmi škodlivé.

„Pleseň vás nemusí nutne zabiť do 24 hodín, ale určite môže mať dosť významný vplyv na kvalitu vášho života a na zdravie vašich vnútorných orgánov,“ povedala riaditeľka komunikačného oddelenia floridského ministerstva zdravotníctva Jae Williamsová pre portál The Washington Post. Nebezpečné je už, keď plesne vdychujete, pretože to môže spôsobiť rozvoj astmy alebo jej zhoršenie, častejšie kýchanie či upchanie horných dýchacích ciest.

Plesne môžu spôbiť vážne ochorenia 

Vedci momentálne skúmajú súvislosť medzi plesňami v domácnosti a bolesťou hlavy či rôznymi autimunitnými ochoreniami. Jedným z dôvodov, prečo môžu byť plesne škodlivé, sú mykotoxíny. Ide o jedovaté látky, ktoré uvoľňujú niektoré druhy plesní a je možné ich vdýchnuť.

Po vdýchnutí majú nepriaznivé účinky na zdravie ľudského organizmu. Mykotoxíny súvisia so širokou škálou zdravotných problémov, ako napríklad vznik rakoviny, neurologických ochorení, hormonálnych problémov, ale aj s cirhózou pečene. O niečo viac sú ohrození ľudia so slabou imunitou. Dôležité je uvedomiť si, že plesne bývajú rôznej farby, sú napríklad biele, čierne, modré, zelené či žlté.

Ako odstrániť plesne?

Najdôležitejšie je nájsť zdroj vlhkosti a odstrániť ho. V inom prípade sa pleseň bude stále vracať a nikdy sa jej nezbavíte. Ak sa rozhodnete odstrániť ju špeciálnymi prostriedkami, nezabúdajte na využitie ochranných pomôcok vrátane respirátora. Plesne ľahko vznikajú po povodniach. Ak vás povodne zasiahli, je potrebné, aby ste daný priestor čo najskôr vysušili a zabránili tak vzniku plesní.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie