Rodičia, váš súhlas je kľúčom: Prečo je budúcnosť detí v školách na vážkach?

Na snímke minister školstva Tomáš Drucker. Zdroj: Pixabay.com, TASR

Informovaný súhlas rodičov nadobudne novú podobu, pričom sa stane nevyhnutným pre všetky aktivity, ktoré presahujú rámec učebných osnov. Tento krok je jednou z najdiskutovanejších súčastí rozsiahlej reformy školstva, o ktorej aktuálne rokuje parlament. Minister školstva, Tomáš Drucker, síce upravil pôvodnú verziu zákona, avšak poprel, že by išlo o ústupok koaličnému partnerovi.

Podľa nových pravidiel bude škola potrebovať súhlas rodičov pri prednáškach a iných aktivitách nad rámec vyučovania, uvádza STVR. Aj keď akciu schváli školská rada, konečné rozhodnutie budú mať rodičia. „Zákonný zástupca má posledné slovo. Môže buď nesúhlasiť s účasťou svojho dieťaťa na takejto aktivite, alebo vysloviť súhlas. Rodičia budú informovaní tri dni pred aktivitou o všetkých podrobnostiach, ako sú účastníci, miesto a čas konania,“ uviedol Drucker.

 

Koalícia a opozičná strana KDH sa však chystajú navrhnúť ďalšie zmeny. KDH navrhuje, aby rodičia museli dávať súhlas pri témach ako sexuálna výchova či náboženské otázky. „Je potrebné jasne definovať, že intimita detí je výsadným právom rodičov. Nikto by im nemal do toho zasahovať,“ vyhlásil bývalý minister školstva Ján Horecký (KDH).

S podobným návrhom prichádza aj SNS, ktorá zdôrazňuje, že ich cieľom nie je nedôvera voči súčasnému ministrovi. „Vlády sa menia a je dôležité mať poistku pre prípad, že by prišiel minister, ktorý by presadzoval progresívne agendy v oblasti sexuálnej výchovy,“ povedal člen Výboru NR SR pre vzdelávanie Roman Michelko (SNS).

 

Na druhej strane, návrh môže spôsobiť interpretačné problémy. Členka Výboru NR SR pre vzdelávanie Viera Kalmárová (PS) poznamenala, že rôzne skupiny môžu mať odlišné názory na to, čo patrí do školského vzdelávacieho programu a čo už nie.

Riaditelia škôl vyjadrujú obavy z nejasností. „Tento krok určite zvýši byrokraciu. Momentálne však nevieme, čo všetko bude považované za akciu, na ktorú je potrebné získať informovaný súhlas,“ priznal riaditeľ ZŠ Mudroňova v Bratislave Richard Savčinský.

 

Ak sa v praxi ukáže, že existujú nejasnosti, sme pripravení prispôsobiť pravidlá tak, aby sa predišlo problémom,“ reagoval podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie Jozef Habánik (Smer-SD).

Nové pravidlá sľubujú väčšiu transparentnosť v oblasti školských aktivít, no ich implementácia môže priniesť viac otázok než odpovedí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie