Čo vám vaša myseľ tají: Skryté boje s OCD, o ktorých sa málokedy hovorí

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixaaby.com

Obsedantno-kompulzívna porucha (OCD) je „neviditeľnou záťažou“ pre dvoch z troch ľudí, u ktorých tento oslabujúci stav nie je diagnostikovaný, varujú odborníci. Zatiaľ čo stavy ako ADHD sa tešia zvýšenej pozornosti verejnosti, OCD zostáva vo verejnosti zle pochopená a často sa nelieči.

Odborníci teraz spúšťajú iniciatívu, aby upozornili na znaky, ktoré sú často prehliadané. Medzi ne patrí neustále spochybňovanie vlastnej sexuality, poverčivosť ohľadom určitých čísel a farieb či nadmerné modlenie, uvádza portál dailymail.co.uk.

 

Čo je OCD?

OCD je psychická porucha, ktorá sa vyznačuje obsedantnými myšlienkami a nutkavým správaním, ktoré sa jednotlivci snažia kontrolovať. Príklady zahŕňajú prenikavý strach z vykradnutia, ktorý núti človeka niekoľkokrát kontrolovať zamknutie dverí a okien pred odchodom z domu alebo pred spaním.

Známe sú aj prípady nových matiek, ktoré obsedantne kontrolujú, či ich dieťa dýcha, alebo sa neustále obávajú, že by mohli sterilizovať fľaše na kŕmenie, čo by mohlo ohroziť zdravie ich novorodenca. Napriek tomu, že na sociálnych sieťach sa často žartuje o „trochu OCD“ v kontexte poriadku, skutočné prejavy tohto stavu môžu byť veľmi rušivé a znepokojujúce.

 

Neviditeľné bremeno

Mnoho ľudí, ktorí trpia OCD, ostáva v tichu kvôli hanbe alebo pocitom zahanbenia. Doktor Himanshu Tyagi, neuropsychiater z poskytovateľa duševného zdravia Priory, varuje, že bez diagnostiky môže OCD predstavovať vážnu fyzickú a psychickú záťaž. Pacienti, ktorí nie sú diagnostikovaní, môžu počas 40 rokov utrpieť straty vo výške až 1 milión libier v dôsledku nepriaznivého vplyvu na ich zamestnanie a osobný život.

Odborník upozorňuje, že verejné povedomie o OCD je stále nedostatočné, zatiaľ čo sa zvyšuje povedomie o iných psychických poruchách. „Ťažká OCD môže byť rovnako invalidizujúca ako iné vážne duševné poruchy, čo značne ovplyvňuje schopnosť jednotlivca fungovať v každodennom živote,“ dodáva doktor Tyagi.

 

Dôležitosť diagnostiky

Podľa odborníkov len približne jedna tretina pacientov s OCD je niekedy diagnostikovaná, čo sťažuje prístup k účinnej liečbe. Dr. Karen Katz, vedúca liečby OCD v nemocnici Priory v Severnom Londýne, hovorí, že mnohí ľudia prehliadajú, aký vyčerpávajúci môže byť tento stav. „OCD nie je pozitívna osobnostná črta, ako si niektorí môžu myslieť, a je dôležité rozlišovať medzi normálnymi preferenciami a skutočnými príznakmi OCD,“ zdôrazňuje.

Ľuďom s potenciálnymi príznakmi OCD, ako sú časté obsedantné myšlienky a nutkavé správanie, sa odporúča, aby sa obrátili na odborníkov a vyhľadali pomoc. OCD môže zahŕňať široké spektrum rušivých myšlienok a nutkaní, od násilných predstáv až po neustále umývanie rúk v strachu z infekcie.

 

Hľadanie riešení

Liečba OCD zvyčajne zahŕňa terapiu, no ak nie je úspešná, často sa kombinuje s liekmi, ako sú antidepresíva, ktoré môžu zmierniť niektoré symptómy. Odborníci sa stále snažia odhaliť presné príčiny OCD, pričom existujú dôkazy, že môže mať rodinný charakter, aj keď nie je jasné, či ide o čisto genetický faktor alebo naučené správanie.

Hoci sa téma OCD často prehliada, je nevyhnutné, aby sme zvýšili povedomie o tejto poruche a poskytli podporu tým, ktorí trpia. Každý, kto sa stretáva s ťažkosťami, by mal vedieť, že pomoc je dostupná a že neexistuje hanba vo vyhľadávaní podpory.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie