ÚVZ varuje: Čo by ste nemali dávať svojmu dieťaťu?

Na snímke vľavo nebezpečné výrobky podľa ÚVZ. Zdroj: ÚVZ, pixabay.com

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) vydal varovanie pre rodičov malých detí a dojčiat pred konzumáciou detskej výživy českého výrobcu.

Hygienici zistili zvýšený obsah rezíduí pesticídov v dvoch populárnych produktoch: 200 g balení dojčenskej výživy Hello XXL a 190 g balení Hello ovocných desiat rôznych príchutí. Tieto výrobky, bežne dostupné na trhu, predstavujú vážne riziko pre zdravie detí do troch rokov.

Ktoré výrobky sú nebezpečné?

Nebezpečenstvo sa týka konkrétnych šarží nasledovných produktov:

  • Hello XXL dojčenská výživa (200 g) s príchuťami jabĺk, marhúľ a broskýň, s dátumom trvanlivosti do februára 2026.
  • Hello ovocná desiata (190 g) v skle s rovnakými príchuťami, s dátumom trvanlivosti do februára alebo marca 2026.

 

Upozornenie hygienikov

ÚVZ SR jednoznačne varuje rodičov, aby tieto produkty nepodávali deťom do troch rokov. „Uvedené potraviny nie sú bezpečné na konzumáciu dojčatami a malými deťmi,“ uviedli hygienici vo svojom stanovisku. Zvýšené množstvo pesticídov v potravinách môže vážne ohroziť zdravie najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, najmä dojčiat a malých detí, ktoré sú citlivé na škodlivé látky v potravinách.

 

Ako postupovať?

Ak ste si uvedené výrobky zakúpili, hygienici odporúčajú, aby ste ich nekonzumovali a vyhľadali pokyny od distribútora alebo predajcu. V prípade ovocnej desiatej je situácia o niečo odlišná. Podľa distribútora sú tieto produkty určené pre bežnú populáciu, vrátane detí nad 3 roky a dospelých. Pre túto vekovú skupinu splňujú limity pre obsah rezíduí pesticídov. Napriek tomu ÚVZ SR upozorňuje, že je potrebné prešetriť správnosť označenia týchto výrobkov a ich umiestnenia na trh.

 

Úrad verejného zdravotníctva pokračuje vo vyšetrovaní prípadu a zvažuje možné opatrenia. V rámci vyšetrovania sa zameriavajú na správne určenie cieľovej skupiny spotrebiteľov a zabezpečenie bezpečnosti potravín pre deti do troch rokov. Rodičia by preto mali byť obozretní pri výbere detskej výživy a venovať zvýšenú pozornosť informáciám na obaloch produktov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie