Zvrat v kauze Babiš: Opozícia navrhuje napadnúť súdny zmier

Naľavo predseda strany SaS Branislav Gröhling, napravo bývalý český premiér Andrej Babiš. Zdroj: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák

SaS navrhla, aby mal Ústav pamäti národa (ÚPN) možnosť napadnúť tzv. súdny zmier prostredníctvom generálneho prokurátora, ak sa týka zistení ústavu. Tento návrh bol reakciou na nedávno uzavretý súdny zmier medzi Andrejom Babišom, bývalým českým premiérom, a Ministerstvom vnútra SR (MV SR) v spore o jeho neoprávnenú evidenciu vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Poslanci SaS požadujú, aby sa prípadný súdny zmier mohol napadnúť a celý spor tak mohol byť opätovne preskúmaný nezávislým súdom. Na tlačovej konferencii to uviedla Mária Kolíková zo SaS, ktorá návrh predstavila verejnosti. Píše o tom agentúra TASR.

Ministerstvo vnútra SR nedávno uzavrelo súdny zmier s Andrejom Babišom, ktorý sa týkal jeho údajnej evidencie ako agenta ŠtB pod krycím menom „Bureš.“ Babiš opakovane tvrdí, že so ŠtB vedome nespolupracoval a že jeho zaradenie do evidencie bolo neoprávnené. Ministerstvo vnútra uznalo, že Babiš bol neoprávnene evidovaný ako agent, čím súhlasilo s jeho tvrdením, že nedošlo k vedomej spolupráci s bývalou tajnou bezpečnostnou službou. Tento zmier ukončil dlhoročný spor, v ktorom Babiš žaloval ÚPN. Ústav naďalej trvá na tom, že Babiš bol správne evidovaný ako agent a že jeho meno figuruje v registračných protokoloch ŠtB oprávnene.

Zmier so žalobcom Babišom schválil Mestský súd Bratislava IV, čím sa Babiš zaviazal, že nebude voči štátu uplatňovať nároky na náhradu škody ani nemajetkovú ujmu, a súčasne stiahol svoje sťažnosti podané na Európskom súde pre ľudské práva. Ministerstvo vnútra uviedlo, že zmier bol výsledkom právnych a ekonomických analýz, ktoré upozorňovali na vysoké riziko neúspechu v ďalšom konaní. Dve nezávislé analýzy totiž signalizovali vysokú pravdepodobnosť prehry, čo by mohlo mať pre štát značné finančné dôsledky.

Politická reakcia

Strana SaS označila tento zmier za problematický a podala legislatívny návrh, ktorý by umožnil ÚPN napadnúť takéto rozhodnutia súdom. Mária Kolíková na tlačovej konferencii uviedla, že ide o dôležitú úpravu, ktorá má za cieľ ochrániť nezávislosť súdov a umožniť im rozhodovať v sporoch týkajúcich sa evidencie bývalých agentov ŠtB. Kolíková vysvetlila, že iba nezávislý a nestranný súd má kompetenciu rozhodnúť, či niekto bol, alebo nebol agentom ŠtB, a že rozhodovanie o týchto veciach musí zostať v právomoci ÚPN, ktorý má potrebnú historickú dokumentáciu a expertízu na posúdenie týchto prípadov, píše o tom portál Štandard.

Okrem toho, Juraj Krúpa zo SaS doplnil, že táto téma bude predmetom diskusie na mimoriadnom brannobezpečnostnom výbore, ktorý je zvolaný na 29. októbra. SaS zároveň vyzvala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby preskúmal, či v tomto prípade nedošlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa zo strany Ministerstva vnútra. Strana totiž tvrdí, že Ministerstvo vnútra bolo v konflikte záujmov, keďže jeho nominant je z rovnakej politickej strany, ktorú Babiš podporil v prezidentských voľbách.

Širšie súvislosti zmieru

Babiš podal žalobu na ÚPN už v roku 2012, keď sa dozvedel, že jeho meno je uvedené v registračných protokoloch ŠtB. Počas dlhoročného súdneho sporu sa Babiš snažil dokázať, že jeho evidovanie bolo neoprávnené a že nikdy vedome so ŠtB nespolupracoval. ÚPN však trval na tom, že jeho evidovanie bolo oprávnené, a poskytol dôkazy na podporu tohto tvrdenia.

Podľa Ministerstva vnútra bolo rozhodnutie o uzavretí zmieru motivované snahou minimalizovať finančné dopady na štát a vyhnúť sa ďalším súdnym sporom, ktoré by mohli viesť k vysokým finančným nákladom. Ministerstvo tiež uviedlo, že situácia bola podobná prípadu Jaroslava Haščáka, kde štát čelil vysokým nákladom po neúspešnom súdnom spore.

Význam návrhu

Legislatívny návrh SaS predstavuje snahu o zmenu právneho rámca, ktorý by posilnil právomoci ÚPN a zabezpečil, že prípadné súdne zmierenia, ktoré sa týkajú citlivých historických otázok, budú podliehať súdnemu preskúmaniu. SaS tvrdí, že súčasná situácia, kedy môže Ministerstvo vnútra uzavrieť zmier bez toho, aby bol ÚPN zahrnutý do rozhodovacieho procesu, ohrozuje nezávislosť historických inštitúcií a môže viesť k skresleniu histórie, píše sme.sk.

Zmier medzi Babišom a Ministerstvom vnútra vyvolal vlnu kritiky nielen zo strany SaS, ale aj iných politických strán, ktoré vyjadrujú obavy z možného politického vplyvu na súdne rozhodnutia. Igor Matovič zo strany OĽaNO napríklad vyzval Babiša, aby sa verejne ospravedlnil všetkým, ktorých ŠtB prenasledovala pre ich politický názor alebo vierovyznanie, píše idnes.cz.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie