Krach Všeobecnej zdravotnej poisťovne na obzore? Pozrite sa, čo môže čakať pacientov

Zdroj: TASR/Ján Krošlák, Facebook/Všeobecná zdravotná poisťovňa

Opozičná strana SaS sa v posledných týždňoch ostro postavila proti krokom štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku. Strana upozorňuje na neefektívne nakladanie so zdravotnými zdrojmi a redukciu zmlúv s poskytovateľmi jednodňovej zdravotnej starostlivosti, čo podľa poslancov Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Szalaya môže spôsobiť zvýšené finančné bremeno pre pacientov. Píše o tom agentúra TASR.

Na tejto platforme apelujú na ministra zdravotníctva Kamila Šaška, aby urýchlene riešil situáciu a obsadil chýbajúce miesta v predstavenstve VšZP.

SaS obviňuje VšZP z toho, že nedávno oznámená redukcia zmlúv s klinikami poskytujúcimi jednodňovú zdravotnú starostlivosť o 30 % zníži dostupnosť týchto služieb pre pacientov. Pre mnohých to znamená, že buď budú musieť znášať vyššie doplatky, alebo celú zdravotnú starostlivosť zaplatiť z vlastného vrecka, ak nechcú čakať na iné riešenie. Szalay tvrdí, že toto rozhodnutie priamo poškodí pacientov, ktorí očakávajú rýchlu a kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Na druhej strane, VšZP tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že optimalizácia jednodňovej zdravotnej starostlivosti sa netýka práva pacientov na dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Podľa vyjadrenia poisťovne sú tieto výkony naďalej poskytované v rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorá je zazmluvnená vo všetkých regiónoch Slovenska. Poisťovňa ďalej uviedla, že cieľom opatrení je zefektívniť využívanie zdrojov a znížiť neefektívne výdavky.

Podľa Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie sa kvôli aktuálnym zmenám operácie odložia pre 5- až 7-tisíc pacientov, píše o tom aj Denník N.

Denník N uvádza príklad pacienta Michala, ktorý mal minulý týždeň podstúpiť kolonoskopiu v jednej z gastroenterologických ambulancií v Trenčíne. Súčasťou tohto vyšetrenia mal byť aj menší zákrok, po ktorom by mohol ísť domov, keďže išlo o jednodňovú starostlivosť. Na tento zákrok čakal až šesť mesiacov. „V Trenčíne je všeobecný problém nájsť špecialistu, fungujú aj súkromníci, ale tí si pýtajú niekoľko stoviek eur za zákrok,“ hovorí Michal.

Nakoniec sa však na vyšetrenie nedostal, pretože niekoľko dní pred plánovaným termínom mu zdravotná sestra oznámila, že termín je zrušený a nový mu pridelia až začiatkom februára.

Poslanecký prieskum a požiadavka na riešenie zo strany vlády

SaS sa rozhodla iniciovať poslanecký prieskum vo VšZP, aby zistila, ako poisťovňa nakladá s verejnými prostriedkami určenými na liečbu pacientov. Strana tiež vyzýva ministra zdravotníctva, aby urýchlene obsadil voľné miesto v predstavenstve VšZP, kde po odvolaní Michala Ďuriša exministerkou Zuzanou Dolinkovou chýba jeden člen. Týmto krokom by podľa strany SaS došlo k stabilizácii vedenia a zlepšeniu rozhodovacieho procesu.

Zároveň SaS vyzvala premiéra Roberta Fica, aby urobil zo zdravotníctva jednu zo svojich prioritných tém. Vzdelaní odborníci a transparentné rozhodovanie sú podľa poslancov kľúčové pre zvládnutie náročnej situácie, v ktorej sa VšZP ocitla.

Finančné problémy a nedostatky v hospodárení

Jedným z hlavných problémov, ktoré SaS kritizuje, je hospodárenie VšZP. Poisťovňa vykazuje výrazné straty, ktoré podľa poslancov vyplývajú zo zlých manažérskych rozhodnutí a politických zlyhaní. Szalay poukázal na neefektívnu liekovú politiku a neopodstatnené zvýšenie úhrad za niektoré zdravotnícke pomôcky, čo podľa neho prispelo k súčasnej situácii.

Štátna VšZP podľa posledných údajov vykazuje stratu viac ako 150 miliónov eur a jej finančná situácia sa každým mesiacom zhoršuje. Poslanci SaS preto navrhujú, aby vláda zaujala tvrdší postoj k finančnému zdraviu poisťovne a predložila ozdravný plán, ktorý by zabezpečil návrat k stabilnému hospodáreniu. SaS tiež požaduje, aby Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v prípade potreby zasahoval do hospodárenia poisťovne a nariadil jej ozdravný plán.

Návrhy riešení 

SaS prichádza s viacerými návrhmi, ako riešiť finančné problémy VšZP. Strana navrhuje zrušenie niektorých neefektívnych výdavkov, vrátane zvýšenia platby za poistenca štátu a zavedenia väčšej spoluúčasti pacientov na niektorých druhoch starostlivosti. Okrem toho by sa podľa SaS mala optimalizovať lieková politika a prehodnotiť spolupráca s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, aby sa zabezpečilo efektívnejšie využitie verejných financií.

Jedným z radikálnejších návrhov je podľa poslankyne Bittó Cigánikovej aj predaj VšZP na medzinárodnej burze. Tento krok by podľa nej umožnil štátu získať zdroje na modernizáciu zdravotnej starostlivosti a odstránil by politický vplyv z riadenia poisťovne. Strana tvrdí, že súčasný systém je neefektívny a potrebuje zásadnú reformu.

Reakcia VšZP a ďalší vývoj

VšZP sa voči tvrdeniam SaS ohradila a uviedla, že strana dlhodobo znevažuje jej prácu. Poisťovňa tvrdí, že cieľom SaS je privatizovať VšZP, čo podľa nej nie je v záujme štátu ani poistencov. VšZP sa bráni obvineniam, že by jej optimalizačné kroky zhoršili dostupnosť zdravotnej starostlivosti a tvrdí, že aj napriek ťažkej finančnej situácii poskytuje kvalitnú starostlivosť všetkým svojim poistencom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie