Tragédia v Tatrách: Poľská turistka zomrela po hrozivom páde z vrcholu

Zdroj: Reprofoto/hzs.sk, lonelypoland.com

Tragická nehoda, ktorá sa odohrala vo Vysokých Tatrách 23. októbra 2024, zanechala za sebou hlboký smútok. Poľská turistka prišla o život po brutálnom páde v oblasti Prostredného hrotu, keď sa spolu s partnerom pokúsila zdolať tento náročný terén. Jej pád bol hlásený horským záchranárom HZS (Horská záchranná služba) prostredníctvom tiesňovej linky, ktorú kontaktovali ich poľskí kolegovia. Píše o tom agentúra TASR.

Po páde turistka zostala nehybne ležať, zatiaľ čo jej partner uviazol na polici nad ňou. Keďže nemal so sebou potrebné vybavenie na pohyb v exponovanom teréne, nebol schopný k nej zostúpiť a poskytnúť jej pomoc. Horskí záchranári zo Starého Smokovca sa rýchlo dostavili na miesto udalosti, ale po príchode zistili, že žena utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. Záchranári následne použili lanovú techniku na vyslobodenie jej partnera, ktorý bol bezpečne transportovaný do Starého Smokovca.

Horskí záchranári varujú pred podcenením Tatier

Podľa hzs.sk, Vysoké Tatry, hoci sú nádherné a lákajú tisíce turistov ročne, predstavujú vážne nebezpečenstvo pre tých, ktorí podcenia ich náročnosť. Horská záchranná služba opakovane upozorňuje na potrebu dôkladnej prípravy a používania vhodného vybavenia, najmä v exponovaných a nebezpečných oblastiach. Turisti by nemali preceňovať svoje schopnosti a mali by sa riadiť odporúčaniami odborníkov.

Podľa analýzy záchranárskych zložiek sú pády z výšky najčastejšou príčinou úmrtí v Tatrách. Len v rokoch 2010 až 2019 zahynulo v poľských Tatrách 175 ľudí, z čoho väčšina prípadov súvisela práve s pádom z výšky. Tento trend, žiaľ, pokračuje aj v roku 2024, keďže podobné tragédie sa stávajú aj na slovenskej strane Tatier, píšu Polish News.

Opatrenia pre bezpečnosť turistov

Horská záchranná služba v spolupráci s ďalšími organizáciami neustále apeluje na turistov, aby dôkladne plánovali svoje výlety a dbali na správnu výstroj. Používanie kvalitnej horolezeckej výbavy a rešpektovanie pravidiel je zásadné pre minimalizovanie rizík. Zároveň sa odporúča turistom zvážiť sprevádzanie licencovanými sprievodcami, ktorí môžu zabezpečiť nielen bezpečný priebeh výstupu, ale aj poskytovať informácie o miestnej flóre a faune.

Ako píše aj lonelypoland.com, hlavné príčiny smrteľných nehôd v Tatrách zahŕňajú pády z výšky, lavíny a šmyky na zľadovatenom teréne. Aj skúsení turisti môžu padnúť za obeť nepriaznivým podmienkam, ako ukazuje aj fakt, že v roku 2022 zahynulo päť turistov v lavínach, napriek tomu, že neboli nováčikmi.

Plánovanie a príprava sú rozhodujúce pre bezpečnú túru v Tatrách. Počasie môže byť zradné, obzvlášť v lete s častými búrkami a v zime, keď je riziko lavín a šmykov na ľade vysoké. Turisti by mali dôsledne kontrolovať predpoveď počasia a zabezpečiť, aby mali správnu výstroj a oblečenie. Horskí záchranári odporúčajú tiež zostať na vyznačených trasách a nepreceňovať svoje schopnosti​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie