Pri strete s medveďom je dôležité zachovať pokoj a neútočiť. Treba sa aj vyvarovať agresívnemu správaniu a prudkým pohybom. Rovnako je nebezpečné otáčať sa medveďovi chrbtom, pozerať mu priamo do očí a utekať pred ním. „Správajte sa tak, aby medveď nevyhodnotil situáciu ako rizikovú a nezačal sa brániť,“ radí Štátna ochrana prírody (ŠOP).

Pri útoku radia ochranári použiť medvedí sprej. Ak nemáte sprej, existuje aj iná stratégia, ktorú môžete použiť. Pritlačte sa tvárou k zemi, chráňte si hlavu a krk rukami. Nehybne zostaňte ležať až do odchodu medveďa,“ odporúča ŠOP.

Dôležité je tiež sledovať pobytové znaky medveďa, ako sú stopy, trus a medvedie stromy, a vyhýbať sa oblastiam, kde sú takéto znaky čerstvé. Pri strete s medvedicou ŠOP radí nevstupovať do priestoru medzi ňou a jej mláďatami. „Ak sa ocitnete v takejto situácii, nestrácajte medvedicu z dohľadu a pomaly sa od nej vzďaľujte, cúvajte,“ priblížila.

Najlepšie je návštevu prírody naplánovať tak, aby bol príchod aj odchod počas denného svetla. „Počas návštevy takýchto lokalít komunikujte a buďte hluční, dajte o sebe vedieť, napríklad hudbou alebo rádiom. Tento neprirodzený hluk upozorní medvede na vašu prítomnosť,“ upozorňuje ŠOP a zároveň dodáva, že ešte lepším riešením je vyhýbať sa oblastiam s častým výskytom medveďa.