Švajčiarsko spúšťa nový superpočítač. Kto ho bude používať a aký je jeho účel?

Zdroj: cscs.ch

„Švajčiarsko reštartovalo svoju sieť superpočítačov a vrátilo sa do prvej svetovej ligy v spracovaní dát,“ napísal švajčiarsky desaťjazyčný informačný portál swissinfo.ch (SWI).

Superpočítač Alps je šiesty najvýkonnejší superpočítač na svete. Výkonnejšie superpočítače majú už len Spojené štáty, Fínsko a Japonsko. Kto môže Alps používať a aké dáta bude spracovávať?

Predchádzajúci švajčiarsky superpočítač Piz Daint spracovával dáta pre vedecké a výskumné projekty jedenásť rokov. Spracované dáta používala napríklad Švajčiarska meteorologická služba, Švajčiarske federálne laboratóriá pre testovanie a výskum materiálov (Empa) a Inštitút inžinierskych vied Paula Scherrera.

Piz Daint bol teraz nahradený superpočítačom Alps, ktorý bude mať v plnej prevádzke dvadsaťkrát väčší výpočtový výkon než jeho predchodca. Ďalšou novinkou je, že Alps bude schopný využívať aj potenciál umelej inteligencie.

Alps je univerzálna výpočtová a dátová výskumná infraštruktúra (RI) otvorená pre širokú komunitu výskumníkov vo Švajčiarsku a vo zvyšku sveta. Zdroj: cscs.ch

Výlučne na vedecké projekty

Superpočítač stál 100 miliónov švajčiarskych frankov (v prepočte 106,49 mil. eur) a jeho rozpočet na ročnú prevádzku je 37 miliónov frankov (39,4 mil. eur). Bude využívaný napríklad na mapovanie vesmíru a vyhodnocovanie dát, na presnejšie modelovanie zmien klímy a podobne.

Ako uvádza swissinfo, nateraz je financovaný výlučne z verejných zdrojov. Nie je určený pre komerčné využitie, ale na švajčiarske a medzinárodné výskumné projekty, a to najmä v oblasti prírodných vied. „Sme dotovaná infraštruktúra a dotácie sa neškálujú. Musíme byť veľmi disciplinovaní v tom, ako je infraštruktúra využívaná,“ povedal profesor Thomas Schulthess, vedúci Švajčiarskeho národného superpočítačového centra (CSCS).

To však neznamená, že súkromné spoločnosti vôbec nebudú môcť superpočítač využívať. „Môžu požiadať o prístup, ak spolupracujú so Švajčiarskou univerzitou na výskume a ak budú hradiť náklady na používanie superpočítača,“ uvádza informačný portál.

Okrem toho je CSCS ako súčasť dvoch federálnych technologických inštitútov (EPFL v Lausanne a ETHZ v Zürichu) povinné počas najbližších troch rokov poskytovať prístup tzv. spin-off spoločnostiam, ktoré komercionalizujú univerzitné výskumné projekty do podoby start-upov, avšak takisto za predpokladu, že si zaplatia náklady na používanie superpočítača.

Popri týchto základných podmienkach budú ešte ďalšie veľmi prísne kritériá výberu spoločností a projektov, ktorým bude umožnený prístup k superpočítaču. Medzinárodná vedecká komisia preskúma tak vedeckú integritu projektov, ako aj pripravenosť uchádzačov vykonať testy na superpočítači v stanovenom čase.

Systém Alps sa používa napríklad na „trénovanie“ veľkého jazykového modelu Meditron (LLM), ktorý spracováva vysoko kvalitné zdravotnícke dáta. Zdroj: cscs.ch

Kvalita dát

Rozhodnutie pre takýto užší prístup k službám superpočítača má však aj veľmi praktický dôvod. Tým dôvodom je ochrana kvality dát v superpočítači a nutnosť zabrániť ich ohrozeniu projektmi, ktoré nemajú také prísne metódy filtrovania.

„V prírodných vedách máme metódy, ako odfiltrovať nekvalitné dáta,“ povedal profesor Schulthess. „Chceme pomôcť humanitným vedám a komerčným spoločnostiam, aby si tieto metódy osvojili.“ To je ešte dôležitejšie v čase nástupu umelej inteligencie. Pretože „vloženie nesprávnych dát do systému umelej inteligencie by mohlo spôsobiť, že bude reprodukovať skreslené a nepravdivé údaje, čo by malo škodlivé následky“, napísal švajčiarsky informačný portál.

Systém Alps sa používa napríklad na „trénovanie“ veľkého jazykového modelu Meditron (LLM), ktorý spracováva vysoko kvalitné zdravotnícke dáta. Meditron používajú lekári pri stanovení diagnóz v krajinách, kde chýba vyspelá zdravotnícka infraštruktúra. Ako sa vyjadrila profesorka Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne (EPFL) Mary-Anne Hartleyová, členka výskumného tímu Meditron, „informácie sú hlavným determinantom ovplyvňujúcim zdravie“.

Alps je geograficky rozdelený na rôznych miestach. To umožňuje napríklad poskytovať geograficky redundantné superpočítačové služby alebo pristupovať k veľkému množstvu údajov uložených na rôznych miestach. Zdroj: cscs.ch

Softvérové rozhrania na mieru

Doposiaľ vysoko výkonná výpočtová technika definovala prostredie, ktorému sa museli všetci užívatelia prispôsobiť. Ako píše swissinfo, superpočítač Alps je navrhnutý flexibilnejšie, tzn. je „modelovaný tak, aby napodobňoval cloudový systém, čo umožní výskumným pracovníkom pripojiť sa prostredníctvom softvérových portálov, ktoré sú prispôsobené špecifickým potrebám každého projektu“. Profesor Schulthess dodáva, že superpočítač Alps „podporuje niekoľko rôznych prostredí tak, že jednotlivé softvérové rozhrania prispôsobí potrebám rôznych výskumných komunít“.

Do projektu Alps sa už prihlásilo napríklad supermoderné observatóriu Squar Kilometre Array (SKAO), ktoré plánuje čo najdetailnejšie mapovať vesmír, a to pomocou dát získaných zo sústavy tisícov rádioteleskopov rozmiestnených v Juhoafrickej republike a Austrálii. SKAO bude schopné skúmať vesmír až viac ako desaťtisíckrát rýchlejšie ako sa to dalo doposiaľ.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie