Nenechajte sa nachytať: Chráňte seba a svojich blízkych pred nebezpečnými QR kódmi!

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

QR kódy už patria k nášmu každodennému životu. Využívame ich na vyhľadávanie informácií, či platenie v reštauráciách, objednávanie menu či písanie recenií na obchody. 

QR kódy, alebo rýchle reakčné kódy, sú štvorcové čiarové kódy, ktoré obsahujú informácie v podobe textu, odkazov na webové stránky alebo iných údajov. Ich obrovskou výhodou je jednoduché skenovanie pomocou smartfónov, čo umožňuje rýchly prístup k informáciám alebo službám bez potreby manuálneho zadávania.

 

V dnešnej modernej dobe sa podvodníci zamerali už aj na QR kódy. Vytvárajú falošné podoby, aby ľudí oklamali, navštívili podvodné stránky či šírili škodlivý softvér. Na tieto okolnosti upozornil Národný bezpečnostný úrad.

 

Ako to robia?

Zakryjú oficiálne QR kódy falošnými, napríklad ich prelepia. Po naskenovaní vás presmerujú na podvodnú stránku, čo si nemusíte všimnúť. Falošné QR kódy môžu byť umiestnené vedľa oficiálnych, aby vyzerali ako autentické – napríklad vo forme letákov alebo vizitiek.

Môžu vám tiež zaslať QR kód prostredníctvom e-mailu alebo textovej správy, predstierajúc, že ide o komunikáciu od doručovateľských spoločností, alebo vás požiadajú o potvrdenie vašich údajov kvôli podozrivej aktivite na vašom účte – pričom vás nabádajú na skenovanie podvodného QR kódu. Navyše, falošné QR kódy môžu byť umiestnené aj v reklamách na sociálnych sieťach, napríklad v súvislosti s veľkými zľavami, o ktorých by ste sa určite mali dozvedieť viac.

 

Ako sa chrániť?

V súčasnej dobe sú QR kódy bežnou súčasťou našich životov, no s ich popularitou rastie aj riziko podvodov. Aby ste sa vyhli nebezpečným situáciám, je dôležité dodržiavať niekoľko základných zásad. Portál pravda.sk prináša tipy, ktoré vám pomôžu overiť pravosť QR kódov a ochrániť vaše osobné údaje pred podvodníkmi.

Overte si zdroj: Nebojte sa klásť otázky – ak sa nachádzate v reštaurácii, ktorá poskytuje svoje menu prostredníctvom QR kódu, neváhajte požiadať čašníka o fyzický jedálny lístok alebo o informácie o ponuke. Sledujte, kam vás QR kód presmerováva. Ak narazíte na podozrivú stránku (napríklad skrátené URL alebo URL, ktoré nezodpovedá názvu stránky, na ktorú by ste mali byť presmerovaní), neotvárajte ju a hľadajte požadované informácie cez prehliadač.

 

Skontrolujte QR kód: Zamerajte sa najmä na to, či niekto neprelepil pôvodný kód. Ak vám príde podozrivý, radšej ho nepoužívajte.

Buďte opatrní s nevyžiadanými QR kódmi: Ignorujete nevyžiadané e-maily? Ignorujte aj nevyžiadané QR kódy. Skenujte len tie, ktorými si ste istí. Dávajte si pozor na kódy z neznámych zdrojov.

Venujte pozornosť pokusom o vyvolanie falošnej naliehavosti: Podvodníci sa často snažia v vás vyvolať pocit, že musíte okamžite reagovať. Útočníci môžu tiež využiť vaše emocionálne alebo fyzické rozpoloženie, aby vás motivovali k naskenovaniu QR kódu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie