FOTO: Slovenskí pozorovatelia zachytili magické okamihy kométy ATLAS!

Na snímkach kométa Tsuchinshan-ATLAS nad Slovenskom. Zdroj: Instagram/jasna_nizke_tatry

Kométa ATLAS, objavená v júni 2020 astronomickým projektom ATLAS, sa stala fascinujúcim objektom pre astronomov a amatérskych pozorovateľov. S jej eliptickou dráhou a prechodom blízko Slnka sa očakávalo, že dosiahne vysokú jasnosť, čo by umožnilo jej sledovanie aj voľným okom.

V týchto dňoch bola kométa jasne viditeľná krátko po západe slnka nad západným obzorom. Najlepšie podmienky na jej pozorovanie nastávali približne 45 minút po západe slnka, keď bola obloha jasná, uvádza imeteo.sk.

 

Kométa sa objavovala na rovnakom mieste každý deň, no teraz sa začína od nás postupne vzďaľovať a bude sa na oblohe objavovať čoraz vyššie. S tým súvisí aj jej postupné znižovanie jasnosti, čo znamená, že ju voľným okom už bude ťažšie nájsť. Napriek tomu ju môžeme ešte zachytiť pomocou fotoaparátov alebo malých ďalekohľadov.

 

Slováci sa s nadšením zapájajú do pozorovania kométy ATLAS, a to nielen prostredníctvom teleskopov, ale aj s pomocou bežných smartfónov a digitálnych fotoaparátov. Na sociálnych sieťach sa objavujú úchvatné a zaujímavé fotografie zachytávajúce tento nebeský úkaz. Mnohí amatérski astronomi trávia hodiny na vyhliadkových miestach, kde sa snažia zachytiť kométu na jasnej oblohe, často s malebnými scenériami slovenských krajín v pozadí.

Fotogaléria

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie