Producenti filmu Blade Runner 2049 ŽALUJÚ Muska. Miliardára vinia z plagiátorstva pri uvedení robotaxi

Producenti filmu Blade Runner 2049 žalujú Muska. Zdroj: X/ Elon Musk - Parody

Tvorcovia filmu Blade Runner 2049 podali žalobu na spoločnosť Tesla, jej generálneho riaditeľa Elona Muska a Warner Bros Discovery. Produkčná spoločnosť Alcon Entertainment uviedla, že tieto subjekty pri propagácii nového robotaxi od Tesly použili obrázok vytvorený umelou inteligenciou, ktorý pripomína scénu zo sci-fi filmu. 

Producenti tvrdia, že výslovne odmietli žiadosť spoločnosti Warner Bros o použitie materiálu z filmu pri uvedení dlho očakávaného robotaxi Tesly. Informuje wn24.cz.

Napriek tomu organizátori akcie 10. októbra podľa vyjadrenia Alcon Entertainment použili AI na vytvorenie propagačných snímok založených na filme.

„Finančný rozsah zneužitia tu bol značný,“ uvádza sa podľa BBC v žalobe.

„Každá obozretná značka, ktorá zvažuje akékoľvek partnerstvo so spoločnosťou Tesla, musí vziať do úvahy Muskovo masívne zosilnené, vysoko spolitizované, svojvoľné správanie, ktoré niekedy prechádza do nenávistných prejavov,“ stojí v nej ďalej.

Spoločnosť Warner Bros, ktorá usporiadala akciu na uvedenie robotaxi v jednom zo svojich filmových štúdií, bola tiež distribútorom filmu Blade Runner 2049 v čase jeho uvedenia do kín v roku 2017. Tesla a Warner Bros na žiadosti o komentár zo strany BBC News bezprostredne neodpovedali.

Počas prezentácie robotaxi Musk predniesol prejav, ktorý obsahoval krátku zmienku o filmovej sérii.

„Milujem Blade Runnera, ale neviem, či chceme takú budúcnosť,“ povedal podľa AP News miliardár. Medzitým sa na obrazovke objavil obraz muža v dlhom plášti, ktorý sa pozerá na oranžovo sfarbené, zničené mesto.

S Muskom spájaní byť nechceme, odkazujú tvorcovia filmu

Alcon tvrdí, že tento obraz sa podobá kľúčovej scéne, v ktorej Ryan Gosling prichádza do opusteného Las Vegas. Žaloba uvádza, že spoločnosť chcela, aby Blade Runner 2049 nemal žiadnu spojitosť s Teslou, X, Muskom alebo akoukoľvek spoločnosťou vlastnenou Muskom.

Podnikateľ v reakcii na žalobu na sociálnej sieti X napísal: „Ten film nestál za nič.“

Jeho vyhlásenie kontrastuje s hodnotením sci-fi snímky, ktorá má na serveri Rotten Tomatoes od kritikov hodnotenie 88 percent alebo 8/10 na IMDb.

Vo vysoko očakávanom pokračovaní cyberpunkovej klasiky Blade Runner z roku 1982 si zahrali vedľa Goslinga aj Harrison Ford, Ana de Armas a Jared Leto. Film získal dvoch Oscarov.

Musk sa na pôvodný film Blade Runner v minulosti niekoľkokrát odvolával a naznačil, že bol zdrojom inšpirácie pre vozidlo Tesly. Spoločnosť Alcon v súčasnej dobe produkuje spin-off sériu Blade Runner 2099.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie