Dobrá správa pre onkologických pacientov. V nemocnici podávajú CHEMOTERAPIU pomocou POČÍTAČA

V žilinskej nemocnici začali podávať chemoterapiu pomocou počítača. Zdroj: Freepik, Unsplash

Doposiaľ chemoterapiu v žilinskej nemocnici podávali tak, ako je to stále zvykom vo väčšine nemocníc. Liečivo pritekalo cez infúziu z fľaše a sestričky kolieskom nastavovali rýchlosť prietoku.

Okrem výrazného prínosu pre zdravotnícky personál prináša inovatívna metóda najmä časovú úsporu pre pacientov, informuje portál tvnoviny.sk.

Dochádzalo k tomu, že raz to išlo rýchlejšie, raz pomalšie, stávalo sa, že niekedy aj pacienti si to zrýchlili, a tam už je riziko nežiadúcich účinkov,“ povedala Janka Ďurajková, vedúca sestra oddelenia klinickej a radiačnej onkológie.

Dĺžka času, za ktorý sa chemoterapia dostane do organizmu, je kľúčová.

„Každé cytostatikum má presne stanovený čas, počas ktorého by malo vstúpiť do žily pacienta,“ vysvetlila Dagmar Sudeková, primárka Onkologického oddelenia FNsP Žilina.

Novinkou je zavedenie nenápadného zariadenia – počítačom riadenej elektronickej pumpy. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide len o bežnú digitálnu infúznu pumpu, no pri podávaní cytostatík je to výrazný pokrok.

Uzavretý systém poskytuje výraznú ochranu aj zdravotníckemu personálu. Pri tradičnej metóde sa mohlo stať, že liečivo pri manipulácii uniklo do okolia, čo mohlo ohroziť zdravotníkov pri kontakte.

Tridsaťšesť nových púmp zároveň umožňuje zrýchliť celý proces, čo umožňuje sestrám ošetriť denne viac pacientov ako predtým.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie