Minimálna mzda sa zvýši najviac v HISTÓRII, mení sa aj jej výpočet. Koľko reálne Slováci dostanú?

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Zdroj: FB/Ministerstvo práce SR

Od roku 2026 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy, čo prinesie zvýšenie platov približne 200-tisíc ľuďom. Toto zvýšenie vyplýva z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR.

Predtým sa minimálna mzda vypočítavala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak. Informuje TASR. Táto zmena predstavuje významný krok v zlepšení príjmov najnižšie platených zamestnancov v národnom hospodárstve a očakáva sa, že bude mať dopad na celkové mzdové podmienky v krajine.

Minister práce Erik Tomáš vyjadril spokojnosť s tým, že sa novej vláde podarilo v krátkom čase splniť dva kľúčové body z Programového vyhlásenia vlády – zavedenie 13. dôchodku a zvýšenie minimálnej mzdy. Informuje portál Pravda. 

Zmena z 57% na 60 % priemernej mzdy

Na tlačovej besede minister po rokovaní parlamentu oznámil, že novela zákona o minimálnej mzde získala v parlamente ústavnú väčšinu, keď za ňu hlasovalo 119 poslancov. Tento krok je vnímaný ako významný úspech vládnej politiky, pričom zvýšenie minimálnej mzdy na 60 % priemernej mzdy bude mať dopad na životnú úroveň mnohých pracovníkov na Slovensku.

Ministerstvo vo svojej dôvodovej správe uviedlo, že navrhuje upraviť výšku percentuálneho podielu na určenie minimálnej mzdy na 60 %, ak sa sociálni partneri nedohodnú na inej sume. Táto zmena je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027. Cieľom tejto úpravy je zabezpečiť vyššiu ochranu zamestnancov s nízkymi príjmami a zároveň reflektovať politiku vlády v oblasti zlepšenia sociálnych a ekonomických podmienok obyvateľstva.

Čo to znamená?

Aktuálna minimálna mzda vo výške 750 eur sa tak navýši o 66 eur, čo predstavuje historicky najväčší nárast. Očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch bude tempo rastu minimálnej mzdy ďalej zrýchľovať. Minister práce z Hlasu dodal, že toto zvýšenie bolo výsledkom dohody na koaličnej rade, keď v utorok predstavil návrh v parlamente v druhom čítaní. Informuje Startitup.

Minimálna mzda sa podľa nového výpočtu prvýkrát stanoví pre rok 2026, kedy by mala dosiahnuť 920 eur. Od roku 2027 by mala vzrásť na 970 eur. V roku 2025 sa však minimálna mzda ešte zvýši na 816 eur podľa starého systému výpočtu. Informuje rtvs.sk.

Výška na úrovni 60% už v minulosti platila

Výška minimálnej mzdy na úrovni 60 % priemernej mzdy už v minulosti platila, avšak počas pandémie COVID-19 došlo k jej zníženiu. Predkladateľ novely zákona zdôrazňuje, že je teraz potrebné vrátiť sa k pôvodnej úprave, aby sa zabezpečili dôstojné životné a pracovné podmienky pre zamestnancov.

Zároveň je cieľom tejto zmeny podporiť kolektívne vyjednávanie a uzatváranie kolektívnych zmlúv, čím sa má posilniť postavenie zamestnancov a zvýšiť ich ochrana na pracovnom trhu.

Kolektívne zmluvy

Novela zákona prináša aj opätovné zavedenie rozširovania záväznosti reprezentatívnych kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa na ďalších zamestnávateľov v odvetví. Táto úprava platila do roku 2021, keď bola zrušená. Cieľom tejto zmeny je zvýšiť pokrytie zamestnancov na Slovensku kolektívnym vyjednávaním a kolektívnymi zmluvami, čím sa má posilniť ochrana ich práv a zabezpečiť lepšie pracovné podmienky. Tento krok by mal tiež podporiť solidaritu medzi zamestnancami a zamestnávateľmi v jednotlivých odvetviach.

Matovič chcel, aby sa výška uplatnila už v roku 2025

Zora Jaurová z Progresívneho Slovenska navrhla zosúladiť platové tarify v štátnej a verejnej správe s novou úpravou minimálnej mzdy, aby sa zabezpečila ich rovnomernosť.

Jej stranícky kolega Štefan Kišš chcel naviazať odvodovú odpočítateľnú položku na priemernú mesačnú mzdu, konkrétne na úrovni 50 % z nej, čím by sa znížilo daňové zaťaženie pre nižšie príjmové skupiny.

Igor Matovič z hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie presadzoval, aby sa zvýšená minimálna mzda začala uplatňovať už od roku 2025, namiesto plánovaného roku 2026, čím chcel urýchliť benefity pre zamestnancov.

Časť novely začne platiť od 15. novembra tohto roka, väčšina ustanovení potom od 1. januára 2025.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie