Letisko zaviedlo nové pravidlo. Cestujúci majú na objatia a rozlúčky len obmedzený čas

Na snímke nové označenie s časovým limitom a ilustračná fotografia. Zdroj: FACEBOOK/Dunedin Airport, FOTO TASR/Jaroslav Novák

Príliš dlhé lúčenie sa so svojimi blízkymi vás môže na medzinárodnom letisku dostať do problémov. Letisko Dunedin na Novom Zélande sa rozhodlo obmedziť čas objímania vo výstupnom priestore pred letiskom na tri minúty v záujme väčšej bezpečnosti a plynulejšej prevádzky. Informuje o tom spravodajský portál The Guardian.

Letisko Dunedin v Dunedine na Novom Zélande je prvým letiskom na svete, ktoré stanovilo časový limit na objímanie ľudí na rozlúčku v odletovej zóne pred odletovou halou. Objatie by nemalo trvať dlhšie ako tri minúty, a ak sa chce niekto rozlúčiť dlhšie, musí ísť na parkovisko.

Maximálny čas na objatie sú tri minúty

Značka, ktorá sa spolu s obrázkovým piktogramom objavila nad tzv. zónou vysadenia, upozorňuje: „Maximálny čas objatia tri minúty. Na láskyplnejšiu rozlúčku použite parkovisko.“

Výkonný riaditeľ letiska Dunedin Dan De Bono pre národnú rozhlasovú stanicu Radio New Zealand (RNZ) uviedol, že iné letiská vydávajú oveľa prísnejšie varovania. Napríklad takým, ktorí sa príliš dlho zdržiavajú na určených miestach rýchleho odovzdania, hrozia buď „obutím papuče na auto“ alebo pokutou.

„Tomu sme sa chceli vyhnúť a snažíme sa zvoliť zábavnejšiu formu,“ povedal De Bono a dodal, že príliš veľa ľudí sa v zóne zdržiava príliš dlho. „Potom už nezostáva miesto pre ostatných. Naším cieľom je umožniť, aby sa mohli objímať aj ostatní,“ dodal.

Pre tých, ktorí potrebujú viac času, ponúka letisko parkovisko. „Prvých 15 minút je parkovanie zadarmo,“ povedal De Bono. Zároveň aj dodal, že niekedy cestujúci využívajú zónu vysadenia na to, aby si na poslednú chvíľu dopriali milostný akt. „Letiská sú ohniskom emócií… a naši zamestnanci za tie roky videli veľa zaujímavých vecí,“ povedal.

Nové pravidlo prinieslo vlnu kritiky

Riaditeľ priznal, že nový nápis vyvolal značný rozruch. Na sociálnej sieti, kde získal príspevok tisíce zobrazení, sa objavila kritika, že letisko nemôže diktovať, ako dlho sa kto môže objímať – a jeden komentátor označil toto opatrenie za „nehumánne“. Iní však chválili priateľský prístup letiska v čase, keď iné miesta na svete zavádzajú poplatky vo výstupných zónach.

Letisko sa nechystá zriadiť žiadnu špeciálnu jednotku alebo objímajúcu políciu, ktorá by presadzovala dodržiavanie pravidla troch minút, dodal De Bono. Zamestnanci však môžu zdvorilo požiadať tých, ktorí sa oneskoria s rozlúčkou, aby svoje auto presunuli na parkovisko.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie