Extrémista Magát je vinný za spochybňovanie holokaustu, podľa neho ide o politický proces

Extrémista Marián Magát spochybňoval na sociálnej sieti, vo videách či knihe obete holokaustu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Marián Magát je vinný zo spochybňovania holokaustu. Podľa neho ide o politický proces. Rozhodnutie prichádza po zrušení rozsudku Najvyšším súdom.

Prvostupňový súd v stredu rozhodoval v prípade Mariána Magáta za jeho príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých spochybňoval holokaust. Okrem statusov aj vo videách či v knihe spochybňoval počty obetí Židov v čase 2. svetovej vojny.

Magáta uznal vinným z extrémizmu, pričom stíhanie považuje za politický proces, píše STVR. V záverečných slovách sa jeho obhajca venoval aj obsahom znaleckých posudkov. Spochybnil tiež nezaujatosť jedného zo znalcov.

Podľa obhajcu mali byť porušené Magátove práva na vykonanie spravodlivého procesu. „Marián M. je takmer tri roky väzobne stíhaný za svoj pohľad na históriu,“ zdôraznil.

Trestných deliktov sa mal Magát dopúšťať medzi rokmi 2017 až 2021 a k jeho zadržaniu došlo v januári 2022. Prokuratúra tvrdí, že sa Magát podieľal na založení, podpore a propagácii hnutia, ktoré potláča základné práva a slobody, ďalej vyrábal extrémistický materiál, popieral a schvaľoval holokaust a v neposlednom rade politický režim a zločiny, ktoré sa uplatňovali proti ľudskosti.

Magát bol pôvodne v januári uznaný za vinným Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) zo spáchania 43 skutkov. Týkali sa prevažne extrémistických činov, za čo mu bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške šesť rokov. Rozhodnutie zrušil Najvyšší súd a nariadil ŠTS, aby doplnil dokazovanie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie