Na slovenských cestách pribudla novinka. Za porušenie hrozí pokuta

Ilustračné fotografie. Zdroj: FREEPIK/awesomecontent, TASR/Pavel Neubauer

Pribudlo nové dopravné značenie na slovenských cestách. Jedná sa o varovnú stredovú čiaru. Tá však spôsobuje mnohým vodičom komplikácie, pretože jej nerozumejú. Za jej porušenie hrozí pokuta. 

Na Slovensku bola nedávno zavedená novinka v cestnom značení, konkrétne na úseku medzi Ružomberkom a Donovalmi. Ide o dvojitú prerušovanú stredovú čiaru, ktorá bola zavedená ako varovný prvok na rizikových úsekoch.

Táto čiara signalizuje zvýšené nebezpečenstvo a vyžaduje väčšiu opatrnosť, aj keď podľa štandardných pravidiel povoľuje predbiehanie. Čo je dôležité, aj keď vodorovné značenie umožňuje predbiehanie, na týchto úsekoch sú často umiestnené zvislé značky zakazujúce predbiehanie. Vodiči sú povinní riadiť sa oboma typmi značenia.

Cieľom tejto zmeny je upozorniť na rizikové úseky, kde by sa predbiehanie mohlo stať nebezpečným, aj keď sa zdá byť povolené podľa čiar na ceste. Vodiči musia byť veľmi opatrní a venovať pozornosť zvislým značkám, aby predišli pokutám a nehodám.

O probléme informuje portál tvnoviny.sk. Mnohí vodiči tvrdia, že toto nové značenie ich mýli. Na jednej strane je na ceste umiestnená značka zakazujúca predchádzanie iných vozidiel a na druhej strane prerušovaná čiara, ktorá podľa bežných pravidiel umožňuje predchádzanie. Preto netušia, ako sa majú v danom úseku zachovať.

Je to rovnocenné značenie

Na Slovensku od roku 2020 platí zmena v zákone, ktorá stanovuje, že zvislé a vodorovné dopravné značky sú rovnocenné. O tom ale mnohí ľudia ani len netušia.

Cestári sa od minulého roka začali riadiť novým predpisom rezortu dopravy, ktorý zavádza zásady používania nových vodorovných dopravných značiek, vrátane varovných stredových čiar. Tieto čiary majú slúžiť na zvýšenie bezpečnosti na cestách, napríklad v neprehľadných úsekoch, kde vodiči musia byť obozretnejší.

Problém však spočíva v tom, že varovné stredové čiary sú pre veľkú časť vodičov neznáme, pretože ide o nové značenie, ktoré nie je dostatočne zrozumiteľné alebo rozšírené v povedomí verejnosti.

Tento typ značenia ešte nie je zakotvený v právnych predpisoch, čo znamená, že napriek ich používaniu nie sú formálne súčasťou legislatívy a tým pádom sa od vodičov oficiálne neočakáva, že ich budú dodržiavať alebo chápať ich význam.

Na situáciu reagovala aj Slovenská správa ciest (SSC). „Varovná stredová čiara sa vyznačuje aj na takýchto úsekoch, na ktorých je predchádzanie zakázané použitím značky Zákaz predchádzania,“ uviedla hovorkyňa SSC, Jana Lukáčová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie