Dajte si pozor na tieto voľnopredajné lieky. Môžu spôsobiť závažné zdravotné komplikácie

Ilustračná fotografia Zdroj: FREEPIK/aleksandarlittlewolf

Mnohí ľudia majú tendenciu považovať lieky proti bolesti, ako je paracetamol, za bezpečné, pretože sú voľne dostupné a často používané. Paracetamol (známy aj ako acetaminofén) je účinný pri znižovaní horúčky a zmierňovaní bolesti, avšak nadmerné alebo dlhodobé užívanie môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie.

Často pri užívaní liekov zabúdame, že aj tie voľnopredajné môžu spôsobiť vážne vedľajšie účinky. Odborníci upozorňujú najmä na riziká spojené s ich dlhodobým užívaním.

Vážne zdravotné komplikácie

Veľa ľudí si myslí, že lieky proti bolesti, ako je paracetamol, sú neškodné. Avšak v skutočnosti môžu byť rizikom pre naše zdravie. Podľa doktora Gerarda Sinovicha, odborníka na akútnu a chronickú bolesť, by sme nemali tieto lieky užívať dlhšie ako tri dni bez konzultácie s lekárom. „Dlhodobé užívanie môže spôsobiť vážne vedľajšie účinky od zlyhania pečene až po poškodenie obličiek či problémy s dýchaním,“ povedal lekár pre denník Mirror.

Okrem toho, môže spôsobiť únavu, vyčerpanosť a zmenu farby kože a pier na modrú. V niektorých prípadoch môžu vyvolať aj astmatické záchvaty.

Jedným z najväčších rizík je poškodenie pečene. Paracetamol sa metabolizuje v pečeni a pri vysokých dávkach alebo pri kombinovaní s alkoholom môže dôjsť k toxickému zaťaženiu, čo môže viesť až k zlyhaniu pečene. V niektorých prípadoch môže byť predávkovanie fatálne, aj keď si ľudia neuvedomujú, že užili viac, než je odporúčané množstvo.

Medzi ďalšie najzávažnejšie následky dlhodobého užívania liekov proti bolesti patria aj infarkt a mŕtvica. Ako vysvetľuje lekár, štúdie preukázali, že pravidelné užívanie paracetamolu, ktorý obsahuje sodík, je spojené so zvýšeným rizikom srdcového infarktu, mŕtvice, zlyhania srdca a smrti.

 „Sodík, ktorý je jednou z hlavných zložiek soli, sa často používa na pomoc liekom, ako je paracetamol, aby sa rozpustili vo vode. Ak by však človek užíval maximálnu dennú dávku paracetamolu, prekročil by aj maximálnu dennú dávku sodíka 2 g. Výskum ukazuje, že pravidelné dlhodobé užívanie paracetamolu obsahujúceho sodík môže výrazne zvýšiť riziko srdcového infarktu, mŕtvice alebo srdcového zlyhania, bez ohľadu na to, či má vysoký krvný tlak alebo nie,“ priblížil lekár Gerard Sinovich.

Ďalším faktorom je kombinovanie paracetamolu s inými liekmi, ktoré ho tiež obsahujú (napr. lieky proti prechladnutiu). Ľudia si môžu nevedomky zvýšiť dávku, čo zvyšuje riziko predávkovania.

Dôležité je užívať tieto lieky zodpovedne a neprekračovať odporúčané dávky. Ak má človek potrebu užívať lieky proti bolesti dlhodobo, je lepšie konzultovať to s lekárom, aby sa predišlo potenciálnym rizikám.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie