Zemiaky pomôžu s opuchnutými očami, zachránia presolenú polievku, poradia si aj s modrinou

Máme pre vás desať osvedčených tipov, ako využiť zemiaky aj trochu inak, než je obvyklé. Zdroj: Pixabay

Zemiaky predovšetkým jeme, ale táto obľúbená zelenina nám napríklad aj ráno pomôže s opuchnutými očami, vráti stratený lesk starým topánkam a urýchli zakorenenie ruží alebo muškátov. Zemiaky sú tiež skvelé pri odstraňovaní škvŕn od mrkvy, červenej repy či tekvice na rukách, dokonca vedia zachrániť presolenú polievku.

A to zďaleka nie je všetko. Máme pre vás desať osvedčených tipov, ako využiť zemiaky aj trochu inak, než je obvyklé. Informuje iprima.cz.

Zemiaky zachránia presolené jedlo

Ušla vám pri solení polievky alebo guláša ruka? Je to pech, ale nevešajte hlavu, môžete to skúsiť ešte napraviť.

  • Olúpte niekoľko zemiakov (podľa veľkosti), nakrájajte ich na väčšie kusy a vhoďte do vriacej sa polievky alebo guláša a nechajte asi 10 minút variť. Potom ich vyberte – a s nimi aj prebytočnú soľ. Zemiaky potom môžete využiť napríklad ako prílohu alebo na šalát.

Teplý alebo studený obklad zo zemiakov

Zemiaky výborne udržujú teplotu, a tak sa z nich môžete urobiť teplé alebo studené obklady.

  • Ak potrebuje teplý obklad napríklad na uvoľnenie boľavých svalov alebo zimné zahrievadlo do vrecka, neolúpané zemiaky uvarte (malé nechajte celé, veľké trochu pokrčte), zabaľte ich do alobalu a potom do utierky, textilného vrecka či ponožky.
  • Na studený obklad, napríklad na opuchy alebo pomliaždeniny, dajte zemiaky aspoň na 1 hodinu do mrazničky. Potom ich zabaľte do handričky a použite ich podľa potreby.

Preč s opuchnutými očami

Mávate po prebudení opuchnuté oči?

Opuchy môžu mať mnoho príčin, väčšinou ich spôsobujú plač, reakcie na kozmetiku, bujaré párty, nadmerný spánok alebo aj pozeranie do mobilu dlho do noci.

Bez ohľadu na to, prečo máte ráno oči opuchnuté, zemiakov pomôže opuchy viečok znížiť a vedia odstrániť aj vrecia a tmavé škvrny pod očami.

  • Olúpte jeden zemiakov a nakrájajte ho na plátky. Potom plátky dajte na najmenej 30 minút do chladničky. Ľahnite si a studené zemiakové plátky priložte na oči. Pokiaľ opuch po 10 minútach nezmizne, použite nové vychladené plátky a postup ešte raz opakujte.

Zemiaky odstránia tmavé škvrny a modriny

Na zemiakoch je dobré, že dokážu zosvetľovať a odstraňovať starecké a tmavé škvrny, poradia si tiež s modrinami.

  • Nastrúhajte alebo rozmixujte zemiaky (podľa veľkosti jeden až dva), pridajte trochu citrónovej šťavy a dôkladne premiešajte. Zmes naneste na tvár a ďalšie postihnuté miesta a nechajte pôsobiť 15 až 20 minút, potom opatrne opláchnite. Aplikujte dvakrát až trikrát týždenne.

Ako dostať farebné škvrny od mrkvy z rúk

Ak máte ruky sfarbené od mrkvy, červenej repy, tekvice alebo iných prírodných farbív, vezmite si na pomoc zemiaky.

  • Rozrezaným surovým zemiakom jednoducho niekoľko minút šúchajte farebné škvrny na rukách, šťavu nechajte pôsobiť zhruba 10 minút. Potom si ruky dôkladne umyte vodou a následne ich nezabudnite ošetriť krémom.

Zemiaky vrátia stratený lesk starým topánkam

Nech robíte, čo robíte, staré odreté kožené topánky už dokonale nevyleštíte.

Ale keď sú pohodlné, bolo by škoda ich vyhodiť. Šťava zo surových zemiakov im pomôže vrátiť zašlý lesk.

  • Rozkrojte zemiaky a reznou stranou staré topánky potrite, nechajte pôsobiť najmenej 5 minút. Potom šťavu zotrite papierovou utierkou, topánky nakrémujte a vyleštite handrou alebo kefou. Opäť budú vyzerať skoro ako nové.

Výživa pre ruže i muškáty

Zemiaky pomáhajú udržať dostatočnú vlhkosť a zároveň dodajú rezňom ruží  a muškátov  nevyhnutné živiny na zakorenenie.

  • Vyrežte nožom alebo vydlabajte skrutkovačom do celého surového zemiaka dierku a do otvoru vsuňte a jemne zatlačte stonku ruže alebo pelargónie. Potom zemiak aj s kvetinou zasaďte do zeminy asi 10 cm hlboko.

Zemiakov pomôže pri aranžovaní rastlín

Potrebujete naaranžovať kvety a práve nemáte po ruke aranžovaciu hmotu, do ktorej sa stonky zapichujú?

Použite veľký zemiakov!

  • Pozdĺžne ho rozkrojte, reznou stranou položte dole na dno nádoby. Do vrchnej časti zemiaka urobte dierky v miestach, kde chcete mať rastliny, a stonky do nich zapichnite. A ktovie, možno vám aj zakorení!

Voda zo zemiakov je hnojivo pre izbovky

  • Nesolenú zemiakovú vodu, ktorá vám zostane po varení  zemiakov, môžete použiť ako zálievku pre svoje izbové kvety. Len musíte počkať, kým vychladne.

Ako vybrať rozbitú žiarovku

Praskla vám žiarovka a keď ste ju menili, tak sa vám v ruke rozbila? Sklo je preč, ale pätka v objímke drží.

  • Vypnite prúd, zemiaky pozdĺžne rozkrojte, priložte opatrne na zvyšok žiarovky a otočte. Vyskrutkovanie bude teraz ľahké.
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie